Najavljujemo obilježavanje Međunarodnog dana sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu / Samudaripen 2. kolovoza 2021. godine
12.05.2021
U sklopu javne kampanje postavljeni jumbo plakati „Obrazovane Romkinje, osnažena romska zajednica!“
27.05.2021

U Opatiji održana prva radionica zakonodavnog zagovaranja za predstavnike i predstavnice romskih udruga

Protekli vikend, 21. i 22. svibnja, održana je prva radionica na temu zakonodavnog zagovaranja za predstavnike i predstavnice romskih udruga s ciljem povećanje broja Romkinja u srednjoškolskom obrazovanju u sklopu projekta: „Obrazovane Romkinje, osnažene romske zajednice!“, koji se financira sredstvima Fonda za aktivno građanstvo. Radionica se održala u Opatiji, Grand Hotelu 4 Opatijska Cvijeta, te je bila posvećena razvoju romskih udruga u kontekstu civilnog društva u Hrvatskoj, radu i podršci Ureda za udruge, te ključnim odrednicama novog Nacionalnog plana za uključivanje Roma za razdoblje 2021. do 2027. godine koji se upravo nalazi u javnoj raspravi.

Na radionici su govorili: Suzana Krčmar, predsjednica Saveza Roma u Republici Hrvatskoj „KALI SARA“ Veljko Kajtazi, saborski zastupnik, Helena Beus, ravnateljica Ureda za udruge, Aleksa Đokić, voditelj Službe za prava nacionalnih manjina, Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, Marina Škrabalo, upraviteljica zaklade Solidarna i Suzana Kunac, voditeljica projekta: Obrazovane Romkinje, osnažene romske zajednice!“. Radionicu je medijski popratio HRT i Kanal RI.

Saborski zastupnik, gospodin Veljko Kajtazi, u uvodnom je govoru naznačio važnost legislativnog zagovaranja s posebnim fokusom na rodnu ravnopravnost i položaj Romkinja kroz analizu postojećih i planiranja budućih politika. Istaknuo je da suRomkinje i kao žene i kao Romkinje, u najboljem slučaju, izložene dvostrukoj diskriminaciji u društvu“ te da „ rezultati istraživanja koji se odnose na položaj Romkinja u hrvatskom društvu, objavljeni u knjizi „Uključivanje Roma u hrvatsko društvo: žene, mladi i djeca“ potvrđuju da se radi o složenom položaju koji podrazumijeva isključenost i iznimno loš položaj Roma općenito, koji kod žena samo još naglašeniji“, zaključivši da je u javnom i aktivističkom djelovanju unutar romske zajednice još uvijek premalo ženskih glasova te da je vrijeme da se to promijeni. Predsjednica Saveza,  Suzana Krčmar također se obratila okupljenima i u inspirativnom govoru još jednom potvrdila iznimnu relevantnost trogodišnjeg projekta „Obrazovane Romkinje, osnažene romske zajednice!“ za Savez i cjelokupnu romsku zajednicu, a posebice mlade Romkinje pred kojima je budućnost. Suzana Kunac, voditeljica projekta Obrazovane Romkinje, osnažene romske zajednice!, govorila je o zakonima i politikama koje odnose na žene, međunarodnim pravnim dokumentima te javnim politikama koje promiču rodnu ravnopravnost s naglaskom na pripadnice romske nacionalne manjine.  Osvrnula se na motive koji su doveli do projekta, čiji fokus na Romkinje svoje temelje pronalazi upravo u zaključcima proizašlima iz istraživanja objedinjenima u knjizi „Uključivanje Roma u hrvatsko društvo: žene, mladi i djeca“.  Kunac je ukazala na važnost da se u dokumentim kao što u Nacionalna strategija zaštite od nasilja u obitelji Romkinje izdvoje kao zasebna ciljna skupina te potrebu da se „u sklopu preventivnih programa i zdravstvene zaštite mentalnog zdravlja provode edukacije s cjelovitim pristupom problematici nasilja u obitelji, po vertikali odgojno-obrazovnog sustava, za sve njegove dionike“.

Više o radionici pročitajte na Phralipenu.