Obilazak radova na romskom groblju Uštice
13.06.2017
RKUD Darda iz Darde zaposlilo četvero mladih Roma kroz mjere javnih radova
13.06.2017

Pripadniku romske nacionalne manjine dodijeljena nagrada „Luka Ritz“ za promicanje tolerancije i škole bez nasilja

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja održana je dodjela Godišnje nagrade „Luka Ritz“ za promicanje tolerancije i škole bez nasilja. Ovogodišnji dobitnici nagrade su Dražen Oršuš, inače pripadnik romske nacionalne manjine, u kategoriji osnovnih škola te Karlo Korona u kategoriji srednjih škola. Fran Markulin dobitnik je posebnog priznanja za školsku godinu 2016./2017. Nagradu učenicima dodijelila je ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak.

U kategoriji osnovnih škola nagradu i stipendiju osvojio je učenik Dražen Oršuš iz Osnovne škole Ludbreg. Dražen je predložen za nagradu jer unatoč teškoćama svojoj obitelji nesebično pomaže u svakodnevnim poslovima i brine se za ostalu djecu te sudjeluje u mnogobrojnim humanitarnim akcijama. Učenik Karlo Korona iz Gimnazije Jurja Barakovića u Zadru dobitnik je Nagrade „Luka Ritz“ u kategoriji srednjih škola. Karlo je nesebično organizirao humanitarnu akciju koju je proširio na sve škole u Zadru i kojom je prikupio više od 30.000 kuna za potrebe liječenja teško bolesne djevojke Anđele Piplović. Karlo je organizirao mnogobrojne humanitarne akcije, čime je mnoge potaknuo na nesebično pomaganje, solidarnost i toleranciju. Posebno priznanje dodijeljeno je učeniku Franu Markulinu iz Tehničke škole Ruđera Boškovića u Zagrebu. Fran je nakon vlastita teškog iskustva s opakom bolešću došao na ideju da pomogne djeci oboljeloj od malignih bolesti i bude im potpora. Njegovi su roditelji zbog toga osnovali udrugu Phoenix, a Fran sudjeluje u radu udruge tako da redovitim posjetima oboljeloj djeci priča o svome iskustvu, daje im nadu za ozdravljenjem i vraća optimizam.

„Svrha dodjeljivanja ove nagrade je poticati mlade u aktivno uključivanje u borbu protiv nasilja, senzibilizirati javnost, posebno mlađu populaciju, i njihove roditelje i nastavnike za prevenciju nasilja te promicati pozitivne uzore i modele ponašanja. Tako je od svog utemeljenja Nagrada Luka Ritz potaknula mnoge učenike i učenice na aktivnije uključivanje u izgradnju boljeg, pravednijeg i humanijeg društva – društva temeljenog na solidarnosti, međusobnom razumijevanju, prihvaćanju i povjerenju. Pridonijela je snažnijem razvoju svijesti mladih o potrebi promicanja kulture međusobnog poštovanja i razumijevanja. U školama i učeničkim domovima stvoreni su uvjeti u kojima je moguće podržati i nagraditi pozitivno ponašanje koje služi kao vrijednosni uzor koji će učenici njegovati cijeloga svoga života“, istaknula je ministrica Divjak.

Izvor: https://mzo.hr