Započeli radovi na izgradnji sportskog igrališta u Capraškim Poljanama
22.08.2018
SRRH “KALI SARA” na stručnom skupu na Brijunima posvećenom pitanju obrazovanja i zapošljavanja Roma
25.09.2018

SRRH “KALI SARA” na otvorenju moderne sportske dvorane u OŠ Orehovica

Foto: emedjimurje.rtl.hr

5. rujan 2018. godine 

Osnovna škola Orehovica započela je novu školsku godinu simbolično i na radost svih učenika i djelatnika. Nakon dugogodišnjeg čekanja otvorena je moderna školska dvorana. Kako je najavljeno istu će koristiti i šesnaest udruga za športske aktivnosti, a uz to su uređena i vanjska igrališta.

“Opremljenost škole, dogradnja šest učionica, prostori za produženi boravak i oni prilagođeni za invalide stvaraju pretpostavke kakve bi trebale svakoj školi u Međimurju, sve u svrhu jednosmjenske nastave”, izjavio je Matija Posavec, župan Međimurske županije.

Otvorenju dvorane prisustovali su potpredsjednik vlade i ministar graditeljstva Predrag Štromar, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, saborske zastupnice Bernarda Topolko i Sunčana Glavak, saborski zastupnik Branimir Bunjac, pomoćnik ministrice Vlado Prskalo, međimurski župan Matija Posavec sa svojim zamjenicima Sandrom Herman Josipom Grivecom, općinski načelnik Franjo Bukal i njegov zamjenik iz reda romske nacionalne manjine Marko BalogAleksa Đokić iz Vladina ureda za ljudska prava i nacionalne manjine, načelnik PUM-a Ivan Sokač i njegov zamjenik Vladimir Faber, predsjednica Saveza Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA” Suzana Krčmar sa suradnicima te ravnatelji osnovnih i srednjih škola, vijećnici općinskog vijeća, učenici, roditelji i mještani. Najveći doprinos u izgradnji dvorane dali su bivši dugogodišnji ravnatelj škole Branko Sušec i načelnik Općine Orehovica Franjo Bukal.

Škola je uključena u eksperimentalni program kurikularne reforme “Škola za sve” za čiju su se potrebu nabavile pametne ploče, tablete i ostala oprema. Naime, prema podacima Ministarstva financija Međimurska županija najviše izdvaja za obrazovanje, više od 40 posto svog proračuna.

Valja napomenuti da u Osnovnoj školi Orehovica 67% učenika čine pripadnici romske nacionalne manjine, a SRRH “KALI SARA” je školu financijski podržao u izgradnji dječjeg igrališta.

Ministrica Blaženka Divjak je s prisutnima podijelila vijest da je Ministarstvo znanosti i obrazovanja uputilo Vladi Republike Hrvatske na usvajanje prijedlog o financijskoj podršci od 15 milijuna kuna za izgradnju Osnovne škole u Pribislavcu koji je danas na 113. sjednici Vlade i usvojen. Time su stvoreni uvjeti da Ministarstvo u suradnji s Međimurskom županijom krene u drugu fazu građevinskih radova.