Predstavnici vijeća romske nacionalne manjine i predsjednica Saveza dostavljaju novu pošiljku pomoći Capraškim Poljanama
20.01.2021
Savez Roma u RH „Kali Sara” i saborski zastupnik Kajtazi romskim školarcima podijelili tablet uređaje financirane sredstvima Ministarstva znanosti i obrazovanja
01.02.2021

Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta i virtualna izložba “Iz novinskog diskursa o Romima u Hrvatskoj prema Drugom svjetskom ratu”

27. siječnja obilježavamo Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta. Na ovaj dan prije 76 godina sovjetski su vojnici 322. divizije oslobodili nacistički koncentracijski logor Auschwitz-Birkenau. U povodu obilježavanja ovog važnog dana svjetske povijesti, na stranicama Romskog memorijalnog centra Uštica objavljena je virtualna izložba Iz novinskog diskursa o Romima u Hrvatskoj prema Drugom svjetskom ratu Dunje Jakopović o novinskom prikazu Roma u Hrvatskoj u razdoblju pred i početkom Drugog svjetskog rata. Izložba pruža zanimljiv i slikovit uvid u medijski prikaz Roma u hrvatskom društvu, probleme većinskog stanovništva s romskom manjinom, fantastična rješenja poput onog da se Rome preseli na nekakve otoke na Tihom oceanu – i onda konačnu postepenu radikalizaciju diskursa koja će rezultirati zatiranjem više od 16 tisuća poimence zabilježenih Roma u Hrvatskoj za vrijeme rata.

Opsežnije o izložbi i Međunarodnom danu sjećanja na žrtve holokausta možete pročitati u članku na internetskim stranicama Phralipena – Glasila romske nacionalne manjine u RH.