Zaključeni ugovori s gradovima Beli Manastir i Grubišno Polje o izgradnji kulturnog objekta i uređenju društvenog doma
05.03.2021
Radionica “Legislativno zagovaranje za rodnu ravnopravnost” održana u Sv.Martinu
22.03.2021

Ove godine obilježava se 50 godina od održavanja Prvog svjetskog kongresa Roma 1971. godine u Londonu. Ovaj povijesni kongres službeno je donio odluke o romskoj zastavi, himni Roma, zajedničkom jeziku Roma i odlučio da se pripadnike romskog naroda ubuduće naziva „Romima” kako bi se izbjegao naziv „Ciganin” koji je kroz povijest poprimio negativne konotacije. Romska zastava od tada službeno ima dvije boje: plavu kao nebo i zelenu kao travnata zemlja, a u sredini se nalazi crveni kotač romskih migracija. Pjesma „Đelem, đelem” Žarka Jovanovića postala je službena himna romskog naroda, a romani chib određen je za zajednički jezik Roma koji će omogućiti povezivanje na razinama iznad lokalnih narječja i nacionalnih okvira. U odlukama o korištenju zajedničkog romskog jezika, međutim, naročita se pažnja skrenula i na potrebu da se zadrži jezično bogatstvo ostalih romskih jezika i narječja.

Ove odluke označile su novi razvojni trenutak za sve Rome svijeta zato što su omogućile ujedinjavanje i zajedničku političku borbu Roma za svoja prava na globalnoj razini.

U Zagrebu će se ovogodišnje obilježavanje Svjetskog dana Roma održati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici 8. travnja s početkom u 10 sati.

Više informacija o prigodnoj svečanosti uskoro.