Romanipe – iz sjene na svjetlo
29.11.2021
This is what EQUAL looks like #CivilSocietyStartsHere
06.12.2021

Prve edukacijske radionice za mlade Romkinje održane u Slavonskom Brodu

Edukacijske radionice namijenjene mladim Romkinjama diljem Hrvatske, koje se od sredine studenog ove godine održavaju u sklopu projekta „Obrazovane Romkinje – Osnažene romske zajednice!“, a o kojima smo već izvještavali na Phralipenu, prošlog su se vikenda održale i u Slavonskom Brodu.

Kao i u Belom Manastiru 13. i 14. studenog, u Slavonskom su Brodu 27. i 28. studenog održana prva dva edukacijska ciklusa, te je tridesetak djevojčica u dobi od 13 do 18 godina sudjelovalo na radionicama koje su pokrivale teme rodne ravnopravnosti, izazova adolescencije, dijelova ženskog tijela te njihovih uloga, procesa i funkcija, i seksualnih i reproduktivnih prava i zdravlja.

Osim pokrivanja centralnih tema koje su definirane samim projektom „Obrazovane Romkinje – Osnažene romske zajednice!”, ove interaktivne i dinamične radionice također su izvrsna prilika za direktno upoznavanje s mladim Romkinjama iz različitih hrvatskih županija i gradova, za osluškivanje i bolje razumijevanje njihovog položaja, kao i njihovih potreba, želja, promišljanja, ambicija i ideja. Stav Saveza Roma u Republici Hrvatskoj KALI SARA jest da se napredak i unaprjeđenje položaja Roma u Republici Hrvatskoj, ali i šire, mora poticati iznutra, te da je bez direktne i aktivne uključenosti romskih djevojčica, djevojaka i žena svaki takav pokušaj u najmanju ruku manjkav. Upravo je iz tog razloga SRRH KALI SARA i započela s provedbom spomenutog projekta uz partnerstvo sa islandskim Institutom za strane jezike Vigdís Finnbogadóttir, te uz financijsku podršku Fonda za aktivno građanstvo.

Kao i u Belom Manastiru, gdje je provođenje edukacijskih radionica službeno otpočelo, djevojčice i djevojke koje su na radionicama sudjelovale u Slavonskom Brodu prepoznale su ih kao važne, zanimljive i korisne aktivnosti kojih svakako treba biti više, a želja za sličnim programima koji bi se doticali brojnih drugih tema također je jasna i primjetna. Upravo je i poticanje mladih Romkinja da same osmisle slične programe na temelju vlastitih potreba i interesa jedan od ciljeva projekta, te je SRRH KALI SARA spremna podržati realizaciju takvih programa koje bi provodile same Romkinje unutar svojih zajednica.

Sljedeće radionice istog programa održati će se u Međimurskoj županiji, a zatim i u Sisačko-moslavačkoj, Bjelovarsko-bilogorskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji, nakon čega će započeti održavanje trećeg edukacijskog ciklusa koji će se baviti temama prevencije nasilja, i izazovima mladenačkih veza i odnosa. Treći edukacijski ciklusi provoditi će se istim rasporedom kao i prva dva, na taj način zatvarajući krug i omogućavajući povratak u svih šest županija s vremenskim odmakom tijekom kojeg željno iščekujemo saznati na koje su sve načine edukacijske radionice utjecale na djevojčice, te koje su sve ideje i želje za daljnji rad osmislile.