Svjetski dan Roma

Svjetski dan Roma, 8. travnja obilježava se čast prvog Svjetskog kongresa Roma, održanog od 8. do 12. travnja 1971. godine u London, jednog od najvažnijih događaja u povijesti Roma.

Na tom kongresu usvojene su odluke o romskoj zastavi i službenoj himni.

Romska zastava je u donjem dijelu zelene boje koja simbolizira zemlju, a u gornjem dijelu je plave boje koja simbolizira nebo. Crveni kotač, koji se nalazi u sredini zastave, predstavlja putovanja i migracije Roma.

Službena romska himna temelji se na staroj romskoj pjesmi “Gyelem, Gyelem” (˝Idem, Idem˝).

Prvi kongres Roma u Londonu rezultirao je i proglašenjem službenog romskog jezika (romani chiba), kao i službenim prihvaćanjem naziva ˝Rom˝, što na romskom jeziku znači čovjek.

Na četvrtom Svjetskom kongresu Roma održanom 1990. godine u Poljska odlučeno je da se 8. travnja, dan kada je otvoren 1. Kongres u Londonu, proglasi za Svjetski dan Roma koji će se svake godine obilježvati u cijelom svijetu.

Prema popisu stanovništva provedenom u 2011. godine u Hrvatskoj ima 16.975 Roma.


U sklopu Svjetskog dana Roma, od 2013. godine dodjeljuju se godišnje nagrade za rad i doprinos radu s romskom zajednicom zaslužnim pojedincima koji su pomogli boljoj integraciji te poboljšavanju životnih uvjeta Roma u Hrvatskoj. Nagrade su do sada dobili sljedeći pojedinci:

2013.

Neven Mimica

Član Europske komisije2014.

Vesna Pusić

Ministrica vanjskih i europskih poslova2016.

Damir Boras

Rektor Sveučilišta u Zagrebu2017.

Anka Mrak Taritaš

Ministrica graditeljstva i prostornog uređenja2018.

Aleksandar Tolnauer

Predsjednik savjeta za nacionalne manjineSandeep Kumar

Nj.E. veleposlanik Republike Indije2019.

Dinko Burić

Gradonačelnik grada BelišćaMilan Bandić

Gradonačelnik grada Zagreba