SRRH “KALI SARA” ponovo pomaže najboljim učenicima i studentima
04.11.2017
Održana radionica “Edukacijski program – osnove novinarstva u redakciji časopisa Phralipen”
09.11.2017

10 godina rada SRRH “KALI SARA” proslavljeno prigodnim program u Muzeju suvremene umjetnosti

Foto: Phralipen

U Muzeju suvremene umjetnosti je u nedjelju, 5. studenog, završnom svečanošću okončano obilježavanje ovogodišnjeg Svjetskog dana romskog jezika. Nakon središnjeg događaja u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti koje se održalo 3. studenog i s kojeg je izvještavao Marijan Lipovac, u Muzeju su prisutni imali priliku uživati u romskim skladbama u pratnji pjevačice Adrijane Baković i Jazz orkestra Hrvatske radiotelevizije te u orijentalnoj plesnoj skupini Apsaradha.

Prije zabavnog programa publika je pogledala dokumentarni film “KALI SARA – Prvih deset godina” redatelja Jakova Sedlara koji živopisno opisuje prvo desetljeće Saveza Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA”.

“Nailazili smo i nailazit ćemo na otpor, ne samo većinske zajednici i institucija, nego i same romske zajednice čiji su problemi tako veliki da je biti sustavan i pronalaziti dugoročna rješenja nekad  kontraproduktivno u smislu organiziranja i okupljanja te stjecanja povjerenja. S druge strane da to nije urodilo plodom, i da nemamo podršku naših Roma i institucija, ne bi danas bili ovdje skupa. (…) Danas nismo ovdje da bi govorili o tim problemima, nego smo se danas okupili ovdje s našim prijateljima da još jednom potvrdimo da je KALI SARA tu, da je otvorena za sve, da ćemo zajedno raditi još 10 godina, da pokažemo romskoj zajednici tko nas sve u tome podržava, da pokažemo većinskoj zajednici i institucijama da smo spremni i organizirani i da nismo ono kakvima su nas godinama prikazivali”, dodala je predsjednica Krčmar.

11_2017 SDRJ

Savez Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA”, svake godine, povodom obilježavanja Svjetskog dana romskog jezika dodijeljuje nagradu za poseban doprinos u radu s romskom zajednicom. Tako su nagrade dodijeljene Jetonu Halitiju, potpredsjedniku Saveza Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA” i predsjedniku Nadzornog odbora Saveza Roma, Oliveri Pozaić, dugogodišnjoj članici “KALI SARE”, Đavitu Beriši, dugogodišnjem romskom aktivisti, priznatom novinaru u Njemačkoj I višegodišnjem suradniku Saveza Roma “KALI SARA”, Maji Grubišić, članici “KALI SARE”, Ramadanu Kajtaziju, doktoru medicine i suradniku “KALI SARE”, Marini Nekić, pomoćnici ravnatelja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Goranu Beusu-Richemberghu, saborskom zastupniku, počasnom članu Saveza “KALI SARA”, Miri Laci, pročelniku Ureda gradonačelnika Grada Zagreba te Veljku Kajtaziju, utemeljitelju Saveza i inicijatoru mnogih projekata.