Međunarodni dan sjećanja romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu / Samudaripen 2017. godina

2. kolovoz 2017. g. -  U Uštici pokraj Jasenovca u srijedu je obilježen Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu - Samudaripen te je odana počast romskim žrtvama logora u Uštici u kojemu je, prema dostupnim podacima, ubijeno 16.173 Roma.

Obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu, uz brojna izaslanstva romskih zajednica, nazočili su i potpredsjednik Hrvatskoga sabora i izaslanik predsjednika Sabora Furio Radin te saborski zastupnik Roma i još 11 nacionalnih manjina Veljko Kajtazi, župan Sisačko-moslavačke županije i izaslanik predsjednice RH Ivo Žinić, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i izaslanica predsjednika Vlade Nada Murganić, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer te predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske Franjo Habulin.

- Romske žrtve dugo su bile u području zaborava. Zanemarene, odbačene i tako ponovno ubijene, među ostalim je rekao potpredsjednik Sabora Furio Radin u svom obraćanju. Ističući važnost integracije Roma koji su kroz stoljeća bili proganjani, Radin je naglasio kako se i danas u Europi nastavlja politika isključivosti prema tom narodu.

Upozorivši da je Uštica mjesto najvećeg stradanja romske zajednice u kojemu je ona za vrijeme Drugog svjetskog rata desetkovana, saborski zastupnik Kajtazi rekao je kako je na tom mjestu počinjen genocid, ne samo nad Romima, nego nad ljudskošću i svim današnjim europskim vrijednostima kao i svim vrijednostima koje baštini moderna hrvatska država.

- U razdoblju od 1941. do 1945. godine ovdje je ubijeno najmanje 16.173 Roma, od toga 5.608 djece i 4.887 žena.  Vjerujemo da je broj sigurno i veći jer, za razliku od drugih naroda, Romi su prebrojavani po broju vagona u kojima su dovezeni i na isti način su i likvidirani, upozorio je Kajtazi. Naglasio je kako razmjere stradanja Roma pokazuje i činjenica da se romska zajednica po popisu stanovništva tek 70 godina poslije vraća na brojke koje je imala prije Drugog svjetskog rata. Upozorivši da je stradanje Roma i danas izvan fokusa istraživača, Kajtazi je izrazio želju da se u sklopu groblja uredi muzej i stalni postav o stradanju Roma te da Vijeće općine Jasenovac pozitivnim ocijeni prijedlog romske zajednice da jedna ulica u tom gradu nosi ime romskih žrtava.

Ivo Žinić, izaslanik predsjednice RH istaknuo je kako svaka žrtva fašističkog ili nacističkog režima zaslužuje pijetet i poštovanje, a ministrica Nada Murganić, izaslanica predsjednika Vlade podsjetila je kako je sadašnja Vlada u svoj četverogodišnji program zacrtala poboljšanje i podupiranje programa nacionalnih manjina, pa tako i Roma. Okupljenima su se obratili i predsjednik SABA-e Franjo Habulin te predjsednik Savjeta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer.

Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu - samudaripen obilježava se 2. kolovoza, na dan kada je 1944. godine u koncentracijskom logoru Auschwitz ubijeno 2897 Roma.

Autor:Hina/Služba za medije