Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu / Samudaripen 2013.Udruga za promicanje obrazovanja Roma u RH „Kali Sara“ u suradnji s predstavnicima i pojedinim udrugama romske nacionalne manjine, po drugi je puta ove godine dana 02.08.2013. godine obilježila Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve holokausta. Ovaj međunarodni skup održao se na romskom groblju Uštica na području  Memorijalnog  centra Jasenovac, uz sudjelovanje predstavnika političkog i ukupnog javnog života RH i lokalne i područne samouprave te predstavnika romske nacionalne manjine.

Samo u imeničnom popisu žrtava logora Jasenovac, koji se vodi u Spomen području Jasenovac je više od 16 000 Roma od kojih je gotovo 6000 djece. Ali, imenični popis, kada je riječ o Romima, nikada neće pokazati pravu istinu jer o ubijanju Roma ustaška evidencija se najčešće  svodila na zapise tipa „U Jasenovac dopremljeno 3 vagona Roma i likvidirano po dolasku.“  A uz Jasenovac, Romi su ubijani i u drugim ustaškim logorima i na stotinama drugih lokacija na području današnje Republike Hrvatske, Republike Bosne i Hercegovine i dijelovima Republike Srbije.  Mi Romi ni sada, u 21. stoljeću nemamo točne evidencije, a u to vrijeme podaci o životu Roma nisu najčešće ni vođeni, a i brojni su primjeri kada su ustaše istrijebile cijela romska naselja i nije ostao nitko da poslije rata svjedoči o imenima i sudbinama ubijenih Roma. Koliki su razmjeri genocida bili najbolje ilustrira podatak da je na popisu 1948. godine na području današnje Republike Hrvatske živjelo samo četiri stotine i pet Roma.

Holokaust Roma zahvatio je najveći dio Europe i rezultirao ubijanjem, prema procjenama od 220 do 500 000 Roma. U nacističkom koncentracijskom  logoru Auschwitz ubijeni su deseci tisuće Roma, a jedna od najtragičnijih epizoda dogodila se u noći s 2. na 3. kolovoza 1944. godine kada su nacisti pobili posljednju grupu od 2897 Roma. U spomen na taj događaj, Vijeće Europe je, na incijativu brojnih romskih organizacija proglasilo 2.8. Međunarodnim danom sjećanja na romske žrtve holokausta.  Uz komemoraciju u Jasenovcu, koja se održavala po drugi put, danas se komemorativni skupovi održavaju i u Strasbourgu ispred zgrade Vijeća Europe, u Budimpešti, u Dublinu, u više njemačkih i drugih europskih gradova.

Na komemoraciji su  prisustvovale stotine Roma koji su došli iz svih krajeva Republike Hrvatske, za koje je bio organiziran prijevoz 18 autobusa  iz različitih djelova Republike Hrvatske i oko 800 do 900 posjetitelja.

Uz stotine Roma, komemoraciji su prisustvovali visoki predstavnicu Vlade RH, Hrvatskog sabora, županija, gradova i općina, predstavnici diplomatskog kora, predstavnici sustradalačkog srpskog i židovskog naroda, vjerskih zajednica , Saveza antifašista i Spomen-područja Jasenovac i nevladinih organizacija.

Komemoracija je započela obraćanjem  predsjednika organizacijskog odbora, saborskog zastupnika Veljka Kajtazija. Nakon govora gospodina Kajtazija, obratili su se i drugi svečani gosti ovoga skupa:

  1. predsjednik Savjeta za nacionalne manjine gospodin Aleksandar Tolnauer
  2. narodni poslanik Narodne skupštine Republike Srbije i predsjednik RIPO-a gospodin Srđan Šain
  3. gradonačelnik Grada Zagreba gospodin Milan Bandić
  4. izaslanica ministrice kulture, pomoćnica ministrice gospođa Sanja Šaban
  5. izaslanik predsjednika Republike Srbije gospodin Dragoljub Acković
  6. izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik gospodin Jozo Radoš
Nakon obraćanja gostiju svečanosti, uslijedili su vjerski obredi, islamske i katoličke vjere te polaganje vijenaca. Uz vijence organizatora koji uključuju sve županije ( 11 županija )  u kojima Romi žive u značajnijem  broju, vijence su položili i gosti iz najviših institucija Republike Hrvatske, diplomatskih misija u RH, nevladinih organizacija i drugih.

Skup je nakon toga završio te su se uzvanici uputili u grad Novsku na organizirani susret i osvježenje na tržnici Novska prije polaska kući.

Organizacija prve i druge Komemoracije u Jasenovcu  bila je vrlo pozitivno pozdravljena od strane romskih europskih lidera, te se nadamo još boljoj organizaciji u nadolazećim godinama.

Odgovornost za čuvanje sjećanja o romskoj žrtvi Holokausta je na državnim i drugim institucijama, ali i na nama Romima.