Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu / Samudaripen 2014.Udruga za promicanje obrazovanja Roma u RH „Kali Sara“ u suradnji s predstavnicima i pojedinim udrugama romske nacionalne manjine, po treći je put ove godine, dana 02. kolovoza 2014. godine obilježila Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve holokausta. Ovaj međunarodni skup održao se na romskom groblju Uštica na području Memorijalnog centra Jasenovac uz sudjelovanje predstavnika političkog i ukupnog javnog života RH i lokalne i područne samouprave te predstavnika romske nacionalne manjine.

Samo u imeničnom popisu žrtava logora Jasenovac, koji se vodi u Spomen području Jasenovac je više od 16 000 Roma od kojih je gotovo 6000 djece. Ali, imenični popis kada je riječ o Romima, nikada neće pokazati pravu istinu, jer o ubijanju Roma ustaška evidencija se najčešće  svodila na zapise tipa „U Jasenovac dopremljeno 3 vagona Roma i likvidirano po dolasku.“  A uz Jasenovac, Romi su ubijani i u drugim ustaškim logorima i na stotinama drugih lokacija na području današnje Republike Hrvatske, Republike Bosne i Hercegovine i dijelovima Republike Srbije.  Mi Romi ni sada, u 21. stoljeću nemamo točne evidencije, a u to vrijeme podaci o životu Roma nisu najčešće ni vođeni, a i brojni su primjeri kada su ustaše istrijebile cijela romska naselja i nije ostao nitko da poslije rata svjedoči o imenima i sudbinama ubijenih Roma. Koliki su razmjeri genocida bili najbolje ilustrira podatak da je na popisu 1948. godine na području današnje Republike Hrvatske živjelo samo četiri stotine i pet Roma.

Holokaust Roma zahvatio je najveći dio Europe i rezultirao ubijanjem, prema procjenama od 220 do 500 000 Roma. U nacističkom koncentracijskom logoru Auschwitz ubijeni su deseci tisuće Roma, a jedna od najtragičnijih epizoda dogodila se u noći s 2. na 3. kolovoza 1944. godine kada su nacisti pobili posljednju grupu od 2897 Roma. U spomen na taj događaj, Vijeće Europe je na incijativu brojnih romskih organizacija proglasilo 2.8. Međunarodnim danom sjećanja na romske žrtve holokausta. Uz komemoraciju u Jasenovcu, koja se održavala po treći put, danas se komemorativni skupovi održavaju i u Strasbourgu ispred zgrade Vijeća Europe u Budimpešti, Dublinu te u više njemačkih i drugih europskih gradova.

Na komemoraciji su prisustvovale oko 800 do 1000 posjetitelja Roma koji su došli iz svih krajeva Republike Hrvatske za koje je bio organiziran prijevoz 17 autobusa.

Uz stotine Roma, komemoraciji su prisustvovali visoki predstavnicu Vlade RH, Hrvatskog sabora, županija, gradova i općina, predstavnici diplomatskog kora, predstavnici sustradalačkog srpskog i židovskog naroda, vjerskih zajednica, Saveza antifašista i Spomen-područja Jasenovac i nevladinih organizacija.

Komemoracija je započela obraćanjem  predsjednika organizacijskog odbora, saborskog zastupnika Veljka Kajtazija. Nakon govora gospodina Kajtazija, obratili su se i drugi svečani gosti ovoga skupa:

  1. predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske, gospodin Franjo Habulin
  2. izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik, gospodin Zdravko Ronko
  3. izaslanik predsjednika Republike Hrvatske, gospodina Ive Josipovića, gospodin Aleksandar Tolnauer
Nakon obraćanja gostiju svečanosti, uslijedio je glazbeni program violonista gospodina Tvrtka Emanuela Galića, a nakon toga vjerski obredi islamske, katoličke i pravoslavne vjere te polaganje vijenaca. Uz vijence organizatora koji uključuju sve županije (11 županija)  u kojima Romi žive u značajnijem broju, vijence su položili i gosti iz najviših institucija Republike Hrvatske, diplomatskih misija u RH, nevladinih organizacija i drugi.

Skup je nakon toga završio te su se uzvanici uputili u grad Novsku na organizirani susret i osvježenje na novoj tržnici u Novskoj prije polaska kući.

Organizacija je kao i prijašnjih godina Komemoracije u Jasenovcu bila vrlo pozitivno pozdravljena od strane romskih europskih lidera te se nadamo još boljoj organizaciji u nadolazećim godinama.

Ovim putem dodatno želimo zahvaliti na financijskoj podršci Ministarstva kulture koji nas je i ove godine podržao u našoj aktivnosti te se nadamo daljnjoj suradnji.

Odgovornost za čuvanje sjećanja o romskoj žrtvi Holokausta je na državnim i drugim institucijama, ali i na nama Romima.