Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu / Samudaripen 2012.Po prvi puta u Republici Hrvatskoj, pripadnici romske populacije obilježili su Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu / Samudaripen. U organizaciji UZOR "KALI SARE" i CPUEU iz Zagreba ovaj događaj obilježen je na romskom groblju Uštica kod Jasenovca.

Samo u imeničnom popisu žrtava logora Jasenovac, koji se vodi u Spomen području Jasenovac je više od 16 000 Roma od kojih je gotovo 6000 djece. Ali, imenični popis, kada je riječ o Romima, nikada neće pokazati pravu istinu jer o ubijanju Roma ustaška evidencija se najčešće  svodila na zapise tipa „U Jasenovac dopremljeno 3 vagona Roma i likvidirano po dolasku.“  A uz Jasenovac, Romi su ubijani i u drugim ustaškim logorima i na stotinama drugih lokacija na području današnje Republike Hrvatske, Republike Bosne i Hercegovine i dijelovima Republike Srbije.  Mi Romi ni sada, u 21. stoljeću nemamo točne evidencije, a u to vrijeme podaci o životu Roma nisu najčešće ni vođeni, a i brojni su primjeri kada su ustaše istrijebile cijela romska naselja i nije ostao nitko da poslije rata svjedoči o imenima i sudbinama ubijenih Roma. Koliki su razmjeri genocida bili najbolje ilustrira podatak da je na popisu 1948. godine na području današnje Republike Hrvatske živjelo samo četiri stotine i pet Roma.

Holokaust Roma zahvatio je najveći dio Europe i rezultirao ubijanjem, prema procjenama od 220 do 500 000 Roma. U nacističkom koncentracijskom  logoru Auschwitz ubijeni su deseci tisuće Roma, a jedna od najtragičnijih epizoda dogodila se u noći s 2. na 3. kolovoza 1944. godine kada su nacisti pobili posljednju grupu od 2897 Roma. U spomen na taj događaj, Vijeće Europe je, na incijativu brojnih romskih organizacija proglasilo 2.8. Međunarodnim danom sjećanja na romske žrtve holokausta.  Uz komemoraciju u Jasenovcu, koja se održavala po prvi put, danas se komemorativni skupovi održavaju i u Strasbourgu ispred zgrade Vijeća Europe, u Budimpešti, u Dublinu, u više njemačkih i drugih europskih gradova.

Na komemoraciji je prisustvovalo stotine Roma koji su došli iz svih krajeva Republike Hrvatske, za koje je bio organiziran prijevoz autobusom  iz različitih dijelova Republike Hrvatske:

 • autobus na relaciji Pula-Vodnjan-Rijeka-Jasenovac sa 50 sjedećih mjesta
 • autobus na relaciji Đurđevac-Jaesnovac sa 50 sjedećih mjesta
 • autobus na relaciji Slavonski Brod-Jasenovac sa 50 sjedećih mjesta
 • autobus na relaciji Čakovec-Jasenovac sa 50 sjedećih mjesta
 • autobus na relaciji Sisak- Jasenovac sa 50 sjedećih mjesta
 • minibus na relaciji Zagreb-Jasenovac sa 50 sjedećih mjesta
 • autobus na relaciji Zagreb-Jasenovac sa 50 sjedećih mjesta
 • autobus na relaciji Darda-Jasenovac sa 50 sjedećih mjesta
 • autobus na relaciji Beli Manastir-Jasenovac sa 50 sjedećih mjesta
Uz stotine Roma, komemoraciji su prisustvovali visoki predstavnicu Vlade RH, Hrvatskog sabora, županija, gradova i općina, predstavnici diplomatskog kora, predstavnici sustradalačkog srpskog i židovskog naroda, vjerskih zajednica , Saveza antifašista i Spomen-područja Jasenovac i nevladinih organizacija.

Komemoracija je započela obraćanjem  predsjednika organizacijskog odbora, saborskog zastupnika Veljka Kajtazija. Nakon govora gospodina Kajtazija, obratili su se i drugi svečani gosti ovoga skupa:
 1. izaslanik predsjednika Republike Hrvatske gospodin Vladimir Lončarević
 2. izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora gospodin Zoran Vasić
 3. izaslanik predsjednika Vlade RH gospodin Berislav Šipuš
 4. gospodin Aleksandar Tolnauer, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine
 5. gospodin Branko Lustig, redatelj
Nakon obraćanja gostiju svečanosti, uslijedili su vjerski obredi, islamske i katoličke vjere te polaganje vijenaca. Uz vijence organizatora koji uključuju sve županije ( 11 županija )  u kojima Romi žive u značajnijem  broju, vijence su položili i gosti iz najviših institucija Republike Hrvatske, diplomatskih misija u RH, nevladinih organizacija i drugih.

Skup je nakon toga završio te su se uzvanici uputili u grad Novsku na organizirani susret i osvježenje u Novskoj prije polaska na put kući.

Organizacija ove prve Komemoracije u Jasenovcu bila je vrlo pozitivno pozdravljena od strane romskih europskih lidera, te se nadamo još boljoj organizaciji u nadolazećim godinama.