Svjetski dan Roma 2020. godine

Svjetski dan Roma 8. travnja 2020. godine bio je duboko obilježen aktualnom kriznom situacijom vezanom uz pandemiju COVID-19. Ovaj, možda i najbitniji datum za romsku zajednicu, ove je godine u mnogim zemljama dočekan u krugu obitelji, kojima je zbog pandemije virusa COVID-19 po uputama vlada i stručnjaka preporučen ostanak doma, a organizatorima otkazivanje događanja.

Ovogodišnji Svjetski dan Roma u Hrvatskoj planiran je u Međimurju i u Zagrebu - u kojem se uz središnji program trebala održati i sjednica Povjerenstva za praćenje provedbe Nacionalne strategije za uključivanje Roma u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici. Program, kao i postavljanje skulpture 5. studeni kipara Marina Marinića bit će naknadno održani.

Prilagođavajući se situaciji, razne organizacije pripremile su online događaje, a Europski romski institut za umjetnost i kulturu organizirao je International Roma Couch Festival putem kojeg je ponuđen cjelodnevni online program. Romska inicijativa Otvorenog društva otvorila je kulturno-umjetnički program međunarodnim programom plesa, performansa i razgovora te nastavila ERIAC-ovim pozivom Ostani doma i sviraj.

Nešto kasnije, u 16 sati, otvoreno je Romsko Bijenale likovnosti Roma i BIPOC osoba. Kroz formu diskusije moderatori su ugostili osobe iz kulturnog i političkog berlinskog života te razgovarali o mjestima bitnima za povijest, ali i sadašnjost Roma i Sinta u tom gradu.

Uslijedilo je otvorenje izložbe Performing the Museum na kojoj su predstavljeni radovi sljedećih romskih umjetnika: Oto Hudec, Daniela Krajčová, Emília Rigová (Bári Raklóri), Selman Selma, Robert Gabris i Marcela Hadová. Izložba spaja dva projekta koja dovode u pitanje odsustvo romske zastupljenosti u umjetničko-kulturnim prostorima.

Prvi projekt - Nevidljivi muzej koji je pokrenuo slovački umjetnik Oto Hudec 2017. godine na platformi tranzit.sk - dovodi u pitanje ideju tradicionalne etnografske uloge muzeja, gdje je “drugačije”, kroz promatranje, dokumentiranje i mapiranje esencijalističkog predmeta snažno istaknuto. Hudecov projekt radije predlaže novu vrstu institucija koje otvaraju diskurzivnije i snažnije emancipacijsko djelovanje.

Drugi, komplementaran Hudecovoj ideji, jest prijedlog ERIAC-a i OFF-biennala iz Budimpešte, #RomaMoMA, koji zamišlja transnacionalni muzej suvremene umjetnosti Roma.

Za kraj, 24 sata bila je dostupna predstava Roma Army na kojoj su zajedno s redateljem Yaelom Ronenom radile i sestre Simonida i Sandra Selimović.

Romi nisu pokrenuli nijedan rat ali su uvijek morali u njima sudjelovati ili biti njegove žrtve. Zato u toj predstavi govorimo o tome da žena može i mora biti i politički angažirana, osobito kad su u pitanju rani brakovi ili sterilizacija, izjavila je Simonida Selimović za Phralipen.