Svjetski dan Roma 2015. godine

Svjetski dan Roma, 8. travnja obilježava se čast prvog Svjetskog kongresa Roma, održanog od 8. do 12. travnja 1971. godine u London, jednog od najvažnijih događaja u povijesti Roma.

Na tom kongresu usvojene su odluke o romskoj zastavi i službenoj himni.

Romska zastava je u donjem dijelu zelene boje koja simbolizira zemlju, a u gornjem dijelu je plave boje koja simbolizira nebo. Crveni kotač, koji se nalazi u sredini zastave, predstavlja putovanja i migracije Roma.

Službena romska himna temelji se na staroj romskoj pjesmi Gyelem, Gyelem (˝Idem, Idem˝).

Prvi kongres Roma u Londonu rezultirao je i proglašenjem službenog romskog jezika (romani chiba), kao i službenim prihvaćanjem naziva ˝Rom˝, što na romskom jeziku znači čovjek.

Na četvrtom Svjetskom kongresu Roma održanom 1990. godine u Poljska odlučeno je da se 8. travnja, dan kada je otvoren 1. Kongres u Londonu, proglasi za Svjetski dan Roma koji će se svake godine obilježvati u cijelom svijetu.

Prema popisu stanovništva provedenom u 2011. godine u Hrvatskoj ima 16.975 Roma.

U Zagrebu u Hrvatskom saboru, okupilo se danas više stotina gostiju i Roma na proslavi Svjetskog dana Roma. Uz učešće najviših državnika Republike Hrvatske, okupljenima su se obratili predsjednica RH gospođa Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik Vlade RH gospodin Zoran Milanović, te predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, također su se okupljenima obratili i ministrica vanjskih i EU poslova, gospođa Vesna Pusić,  predsjednik Savjeta za nacionalne manjine gospodin Aleksandar Tolnauer, te Veljko Kajtazi, saborski zastupnik i predstavnik romske nacionalne manjine u Hrvatskom saboru.

Nakon svečanog dijela Sjednice, održan je i sastanak predstavnika romske nacionalne manjine na kojem su sumirani dosadašnji rezultati i izloženi prijedlozi za dalje aktivnosti.