Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu / Samudaripen 2015.Udruga za promicanje obrazovanja Roma u RH „Kali Sara“ u suradnji s predstavnicima i pojedinim Vijećima i udrugama romske nacionalne manjine, po četvrti je put dana 02. kolovoza 2015. godine obilježila Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve holokausta/porajmosa, dan koji je zvanično priznat i od Sabora Republike Hrvatske dana 12. prosinca 2014. godine.

Ove godine obilježilo je svečano predstavljanje novo uređenog groblja za čije je uređenje, a na inicijativu naše Udruge i saborskog zastupnika, gospodina Veljka Kajtazija, novac osiguran od strane Ministarstva kulture, Savjeta za nacionalne manjine i Grada Zagreba.

Unutar groblja uređena je 21 grobnica na način da je svaka grobnica obilježena rubnim kamenima, a na svaku od njih dolazi cvjetna  instalacija u romskim nacionalnim bojama. Prostoru oko spomen ploče osiguran je  pristup stepenicama i rampom za invalide, a sve je  zaokruženo  cvjetnim gredicama koje će tom području dati posebnu dimenziju. U sklopu ovog projekta asfaltirana je  i pristupna cesta do romskog groblja u dužini od oko 400 metara.

Ove godine obilježili smo 70 godina od oslobađanja koncentracijskog logora Jasenovac i općenito 70 godina od pobjede nad fašizmom.

Ovaj međunarodni skup održao se na romskom groblju Uštica na području Memorijalnog centra Jasenovac uz sudjelovanje predstavnika političkog i ukupnog javnog života RH i lokalne i područne samouprave te predstavnika romske nacionalne manjine.

Time smo odali poštovanje našim sunarodnjacima i javnost podsjetili na zaboravljeno stradanje romskog naroda u Drugom svjetskom ratu.

Samo u imeničnom popisu žrtava logora Jasenovac, koji se vodi u Spomen području Jasenovac je više od 17 000 Roma od kojih je gotovo 6000 djece. Ali, imenični popis kada je riječ o Romima, nikada neće pokazati pravu istinu, jer o ubijanju Roma ustaška evidencija se najčešće svodila na zapise tipa „U Jasenovac dopremljeno 3 vagona Roma i likvidirano po dolasku“.  Uz Jasenovac, Romi su ubijani i u drugim ustaškim logorima i na stotinama drugih lokacija na području današnje Republike Hrvatske, Republike Bosne i Hercegovine i dijelovima Republike Srbije.  Mi Romi ni sada, u 21. stoljeću nemamo točne evidencije, a u to vrijeme podaci o životu Roma nisu najčešće ni vođeni, a i brojni su primjeri kada su ustaše istrijebile cijela romska naselja i nije ostao nitko da poslije rata svjedoči o imenima i sudbinama ubijenih Roma. Koliki su razmjeri genocida bili najbolje ilustrira podatak da je na popisu 1948. godine na području današnje Republike Hrvatske živjelo samo četiri stotine i pet Roma.

Holokaust Roma zahvatio je najveći dio Europe i rezultirao ubijanjem, prema procjenama od 220 do 500 000 Roma. U nacističkom koncentracijskom logoru Auschwitz ubijeni su deseci tisuće Roma, a jedna od najtragičnijih epizoda dogodila se u noći s 2. na 3. kolovoza 1944. godine kada su nacisti pobili posljednju grupu od 2897 Roma. U spomen na taj događaj, Vijeće Europe je na incijativu brojnih romskih organizacija proglasilo 2.8. Međunarodnim danom sjećanja na romske žrtve holokausta. Uz komemoraciju u Jasenovcu, koja se održavala po treći put, danas se komemorativni skupovi održavaju i u Strasbourgu ispred zgrade Vijeća Europe u Budimpešti, Dublinu te u više njemačkih i drugih europskih gradova.

Na komemoraciji je prisustvovalo oko 1500 do 2000 posjetitelja Roma koji su došli iz svih krajeva Republike Hrvatske za koje je bio organiziran prijevoz sa čak 27 autobusa (iz nekih županija išlo je dodatnih 2-3 autobusa).

Uz stotine Roma, komemoraciji su prisustvovali visoki predstavnicu Vlade RH, Hrvatskog sabora, županija, gradova i općina, predstavnici diplomatskog kora, predstavnici sustradalačkog srpskog i židovskog naroda, vjerskih zajednica, Saveza antifašista i Spomen-područja Jasenovac te nevladinih organizacija.

Komemoracija je započela skladbom ˝Cavatana˝, autora Stanleya Myers-a u izvedbi gospodina Lovre Peretića. Nakon toga uslijedilo je obraćanje predsjednika organizacijskog odbora Porajmosa, saborskog zastupnika Veljka Kajtazija. Nakon govora gospodina Kajtazija, obratili su se i drugi svečani gosti ovoga skupa:

  1. Ured romske inicijative, Zaklada otvorenog društva iz Budimpešte, gospodin Željko Jovanović
  2. Predsjednik Antifašističkih boraca RH, gospodin Franjo Habulin
  3. Predsjednik Savjeta za nacionalne mnajine, gospodin Aleksandar Tolnauer
  4. gradonačelnik Grada Zagreba, gospodin Milan Bandić
  5. izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik, gospodin Zdravko Ronko
  6. izaslanik Vlade RH i ministar kulture, gospodin Berislav Šipuš
Nakon obraćanja gostiju svečanosti, uslijedili su vjerski obredi islamske, katoličke i pravoslavne vjere, a nakon toga glazbeni program gitariste gospodina Lovre Peretića sa skladbom Mazurka appasionata, autora Augustina Barrios Mangore te polaganje vijenaca. Uz vijence organizatora koji uključuju sve županije (11 županija)  u kojima Romi žive u značajnijem broju, vijence su položili i gosti iz najviših institucija Republike Hrvatske, diplomatskih misija u RH, nevladinih organizacija i drugi.

Skup je nakon toga završio te su se uzvanici uputili u Grad Novsku na organizirani susret, osvježenje i ručak koji smo organizirali na novoj tržnici u Novskoj prije polaska kući.

Organizacija je kao i prijašnjih godina Komemoracije u Jasenovcu bila vrlo pozitivno pozdravljena od strane romskih europskih lidera, samih Roma te ostalih visokih dužnosnika te se nadamo još boljoj organizaciji u nadolazećim godinama.

Ovim putem dodatno želimo zahvaliti na financijskoj podršci Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta koji nas je i ove godine podržao u našoj aktivnosti te se nadamo dobroj daljnjoj zajedničkoj suradnji.

Odgovornost za čuvanje sjećanja o romskoj žrtvi holokausta/porajmosa je i na krovnim romskim organizacijama, brojnim udrugama, vijećima i predstavnicima koji moraju zajedno surađivati.

Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve holokausta/porajmosa mora biti dan jedinstva romske zajednice. Dan na koji, svi koji to mogu, trebaju biti ovdje i pokloniti se žrtvama.