Obilježen Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve holokausta – PORAJMOS 2015
04.08.2015
Održan znanstveni skup povodom Svjetskog dana romskog jezika
23.11.2015

Radionica o zdravlju u Međimurskoj županiji

Prevencija zdravlja i borba protiv ovisnosti - Nedelišće, 24. i 25.10.2015

U prostorijama restorana ˝Lipa˝, Čakovečka ulica 11, Nedelišće, Međimurska županija održana je  naša druga dvodnevna radionica o zdravlju na temu “Prevencija zdravlja i borba protiv ovisnosti” gdje je u oba dana na radionici prisustvovalo oko 50-tak sudionika romske nacionalne manjine svih uzrasta.

Predavanja je na radionici održao doktor medicine iz Srbije gospodin Branko Kajtazi koji je i sam pripadnik romske nacionalne manjine što je vrlo bitno, jer poznaje romski jezik i izvrstan je uzor mladim ljudima koji su sudjelovali na radionici.

Predavanje na radionici bilo je podjeljenu na 3 glavne cjeline za koje smatramo da romska zajednica nije dovoljno upoznata ili ne obraća dovoljno pažnje na određene probleme koji se javljaju unutar romskih obitelji.

Cjeline koje su se obrađivale PRVI DAN na radionici su:

  • Prevencija zloupotrebe droga
  • Osnovni cilj ovog predavanja je upozoriti sudionike na opasnosti i štetnosti zlouporabe sredstava ovisnosti, upoznati ih s utjecajem droga na organizam i posljedicama uzimanja droga te stvoriti negativan stav prema uzimaju droga i drugih sredstava ovisnosti.
  • Reproduktivno zdravlje žena i mukaraca
  • prevencija spolnih bolesti, trudnoća, općenite stvari o reproduktivnom zdravlju – ova tema izazvala je najveću zainteresiranost te su sudionici vrlo aktivno sudjelovali u razgovorima i tokom predavanja postavljali pitanja

Na radionici u Nedelišću,  kratak pozdravni govor održali su:

  • gospodin Veljko Kajtazi, saborski zastupnik
  • gospodin Matjaš Oršoš, predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Parag
  • gospodin Josip Petrović, predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Kuršanec

Za sve sudionike  radionice osigurali smo blokove, facikle, olovke i sav ostali potreban radni materijal kako bi sudionici kvalitetno mogli pratiti predavanja kao i ručak, vodu, sokove te večeru nakon završetka prvog dana radionice.

Po prvi puta smo na ovoj radionici svim sudionicima podijelili majice sa nazivom radionice te promidžbene letke na kojima su bile kratke informacije o samoj radionici.

DRUGI DAN doktor Branko Kajtazi održao je predavanje sve do 15 sati. Cjelina koja se obrađivala taj dan bila je:

  • Očuvanje zdravlja – pravilna prehrana i higijena
  • U ovom dijelu nastave fokus je bio na pravilnoj prehrani. Pravilna prehrana iznimno je bitna za razvoj djece i mladih, budući da ona tijelu osigurava optimalan unos kalorija, vitamina, minerala i tekućine te optimalan omjer bjelančevina, ugljikohidrata i masti, kako bi se osigurale potrebe organizma za gradivnim, energetskim i zaštitnim tvarima.

 

  • Drugi dio predavanja je vezan uz higijenu kao područje koje se bavi pravilima za čuvanje i poboljšanje zdravlja. Na predavanju je naglašena važnost osiguravanja dobrog zdravlja i čistoće te se koriste termini poput osobne higijene, kućne  higijene i dentalne higijene.

 

Nakon završenog predavanja i kratke diskusije o svemu što se odrađivalo na našoj radionici sudionici su bili vrlo zadovoljni prezentiranim. Nakon završenog predavanja uslijedio je pregled svih sudionika, provjera tlaka i provjera šećera u krvi.

S opravdanjem možemo reći da su radionice o zdravlju kvalitetno provedene zbog iskusnog predavača koji je dao svoj maksimum kako bi radionice prošle što uspješnije i kvalitetnije. Pristup izvođenju nastave omogućavala je neposrednu komunikaciju predavača s polaznicima radionice te povezivanje nastavnog gradiva sa životom, školom i društvom. Predavač je na svojim predavanjima koristio raznovrsne metode kojima je poticao mlade na aktivno sudjelovanje u nastavi. Sve što je doktor obrađivao bilo je popraćeno slikama na LCD projektoru kako bi sudionici što bolje razumjeli cjeline. Svoju zainteresiranost za svako područje koja su se obrađivala, sudionici su obično potvrđivali postavljanjem mnogobrojnih pitanja te vođenjem bilježaka s predavanja. Atmosfera na obje radionice bila je vrlo ugodna, poticajna i opuštajuća.

Polaznici ove radionice tražili su proširenje ovakvih radionica, odnosno da radionice ovakvoga tipa ubuduće traju više od dva dana, a posebno su isticali predavača Roma – doktora medicine Branka Kajtazija.

I ove radionice pokazale su nam da se djeca lakše poistovjećuju ako imaju mlade romske predavače i da takvo prenošenje znanja ima više utjecaja na njih.