Svjetski dan Roma 2013
14.04.2013
Ljetna škola KALI SARA 2013
01.09.2013

Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve holokausta – Samudaripen 2013

Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve holokausta - samudaripen 2013

Udruga za promicanje obrazovanja Roma u RH „Kali Sara“ u suradnji sa Romskim nacionalnim vijećem, predstavnicima i pojedinim udrugama romske nacionalne manjine, po drugi je puta ove godine dana 02.08.2013. godine obilježila Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve holokausta. Ovaj međunarodni skup održao se na romskom groblju Uštica na području  Memorijalnog  centra Jasenovac, uz sudjelovanje predstavnika političkog i ukupnog javnog života RH i lokalne i područne samouprave te predstavnika romske nacionalne manjine.

Samo u imeničnom popisu žrtava logora Jasenovac, koji se vodi u Spomen području Jasenovac je više od 16 000 Roma od kojih je gotovo 6000 djece. Ali, imenični popis, kada je riječ o Romima, nikada neće pokazati pravu istinu jer o ubijanju Roma ustaška evidencija se najčešće  svodila na zapise tipa „U Jasenovac dopremljeno 3 vagona Roma i likvidirano po dolasku.“  A uz Jasenovac, Romi su ubijani i u drugim ustaškim logorima i na stotinama drugih lokacija na području današnje Republike Hrvatske, Republike Bosne i Hercegovine i dijelovima Republike Srbije.  Mi Romi ni sada, u 21. stoljeću nemamo točne evidencije, a u to vrijeme podaci o životu Roma nisu najčešće ni vođeni, a i brojni su primjeri kada su ustaše istrijebile cijela romska naselja i nije ostao nitko da poslije rata svjedoči o imenima i sudbinama ubijenih Roma. Koliki su razmjeri genocida bili najbolje ilustrira podatak da je na popisu 1948. godine na području današnje Republike Hrvatske živjelo samo četiri stotine i pet Roma.

Holokaust Roma zahvatio je najveći dio Europe i rezultirao ubijanjem, prema procjenama od 220 do 500 000 Roma. U nacističkom koncentracijskom  logoru Auschwitz ubijeni su deseci tisuće Roma, a jedna od najtragičnijih epizoda dogodila se u noći s 2. na 3. kolovoza 1944. godine kada su nacisti pobili posljednju grupu od 2897 Roma. U spomen na taj događaj, Vijeće Europe je, na incijativu brojnih romskih organizacija proglasilo 2.8. Međunarodnim danom sjećanja na romske žrtve holokausta.  Uz komemoraciju u Jasenovcu, koja se održavala po drugi put, danas se komemorativni skupovi održavaju i u Strasbourgu ispred zgrade Vijeća Europe, u Budimpešti, u Dublinu, u više njemačkih i drugih europskih gradova.