Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu – Romi su čekali 70 godina da javno ispričaju priču o stradanju svoga naroda
03.08.2021
Posjet Sofiyje Zahove SRRH KALI SARA
26.10.2021

Mladi u posjeti Romskom memorijalnom centru Uštica u sklopu seminara “Izgradnja kompetencija za zaštitu ljudskih prava i borbu protiv diskriminacije”

U nedjelju, 22. kolovoza 2021. godine posjetili su nas mladi Romi u sklopu seminara “Izgradnja kompetencija za zaštitu ljudskih prava i borbu protiv diskriminacije” koji je započeo posjetom Romskom memorijalnom centru Uštica, a završiti će 27. kolovoza. Seminar je organizirao Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske. Organizacija seminara je sufinancirana u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, iz Europskog socijalnog fonda. U sklopu seminara mladi će se, kroz niz predavanja i edukativnih aktivnosti, upoznati s problematikom diskriminacije koja je nažalost još uvijek prisutna u našem društvu.

Shodno tomu, posjet Romskom memorijalnom centru Uštica bio je idealan početak seminara, gdje su se mladi sudionici, uz stručno vodstvo kustosice Sunčice Nagradić-Habus, upoznali s postavom memorijalnog centra i sa “Zidom boli”, predstavljenom javnosti 2. kolovoza ove godine, spomenikom u čast 16.173 ubijenih Roma u koncentracijskom logoru Jasenovac. Mladi su imali priliku upoznati se s uzrocima i posljedicama stradanja Roma u NDH tijekom Drugog svjetskog rata. Pored romskog groblja u Uštici dočekali su ih saborski zastupnik Veljko Kajtazi i Alen Tahiri, ravnatelj ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske te su tom prigodom održali predavanja koja će biti od neprocjenjive važnosti za uspješnost samog projekta te za osobni razvoj mladih polaznika seminara.