Premijer Plenković položio vijenac na romskom groblju Uštica i posjetio Romski memorijalni centar
22.04.2021
U Opatiji održana prva radionica zakonodavnog zagovaranja za predstavnike i predstavnice romskih udruga
26.05.2021

Najavljujemo obilježavanje Međunarodnog dana sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu / Samudaripen 2. kolovoza 2021. godine

U ponedjeljak, 2. kolovoza 2021. godine, u Romskom memorijalnom centru Uštica odnosno na prostoru nekadašnjeg logora u naselju Uštica pored Jasenovca, biti će održano deseto po redu obilježavanje Međunarodnog dana sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu – Samudaripen.

Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu / Samudaripen obilježava se kao dan sjećanja na 2897 ubijenih Roma u koncentracijskom logoru Auschwitzu na inicijativu Saveza Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA” i saborskog zastupnika Veljka Kajtazija.

Ovaj datum, prihvaćen je i od strane Vijeća Europe, a na inicijativu romskih organizacija i obilježava se diljem Europe. Na taj dan se sjećanjima i komemoracijama obilježavaju stradanja Roma diljem Europe tijekom Drugog svjetskog rata. Procjene su da je u Drugom svjetskom ratu ubijeno više od 500.000 Roma, ali konačni broj nikada neće moći biti utvrđen.

Tijekom tog razdoblja u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj i uz suradnju ustaškog režima s nacističkom Njemačka, donesene su odredbe o rasnoj pripadnosti, a koje su ozakonile progon Roma i Židova u NDH.

Detaljan program obilježavanja Samudaripena biti će objavljen naknadno, sukladno Odlukama o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprječavanja prijenosa bolesti COVID-19 putem okupljanja, a koje budu i ako budu vrijedile u vrijeme obilježavanja.