Susret sa ministrom kulture
14.06.2015
Radionica o zdravlju u Međimurskoj županiji
25.10.2015

Obilježen Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve holokausta – PORAJMOS 2015

Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve holokausta / samudaripen 2015

Organizator ovogodišnje Komemoracije povodom Međunarodnog dana sjećanja na romske žrtve holokausta – PORAJMOS, udruga “KALI SARA” svečano je obilježila ovu komemoraciju na novom Romskom groblju u Uštici.

Uz sudjelovanje visokih dužnosnika Republike Hrvatske, predstavljeno je novo uređeno Romsko groblje Uštice, a u čijem uređenje su sudjelovali članovi udruge “KALI SARA”.

U uređenju romskog groblja Uštice, najveći doprinos dalo je ministarstvo kulture i grad Zagreb koji su sudjelovali u financiranju i građevinskim radovima. Unutar groblja uređena je 21 grobnica na način da se svaka grobnica obilježi rubnim kamenima, a na svaku od njih položena je cvjetna  instalacija u romskim nacionalnim bojama. Prostoru oko spomen ploče osiguran je pristup stepenicama i rampom za invalide, a sve je zaokruženo cvjetnim gredicama koje tom području daju posebnu dimenziju. U sklopu ovog projekta asfaltirat će se i pristupna cesta do romskog groblja u dužini od oko 400 metara. Također je postavljena električna instalacija te provedena voda i instalirana pipa na groblju.

Ove godine na komemoraciji je sudjelovalo blizu 1400 ljudi koji su došli organiziranim prijevozom iz cijele Hrvatske sa 22 autobusa. Također, po prvi puta na komemoraciji su sudjelovali i gosti iz organizacije Instituta otvorenog društva iz Budimpešte gospodin Željko Jovanović i Bajram Šaitović u pratnji sa predstavnikom Instituta u Zagrebu gospodinom Tinom Gazivodom.

Na komemoraciji su govore održali gospoda Veljko Kajtazi, ministar kulture Berislav Šipuš, Željko Jovanović, gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer, izaslanik predjsednika Hrvatskog sabora Zdravko Ronko i predsjednik Antifašistikih boraca RH Franjo Habulin.