U Opatiji održan seminar „Mediji i nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj“
18.05.2017
Održan Svjetski romski festival ˝Khamoro˝ u Pragu
05.06.2017

Održana 2. Gastro manifestacija nacionalnih manjina – Sirač 2017.

Udruga Nijemaca i Austrijanaca iz Sirača organizirala je povodom Dana Općine Sirač, 2. manifestaciju pod nazivom “Gastro nacionalnih manjina”. Manifestacija se održala ispred Hrvatskog doma u Siraču pod pokroviteljstvom Općine Sirač i saborskog zastupnika Veljka Kajtazija. Nacionalne manjine i gosti koji su sudjelovali u obilježavanju 2. Gastro manifestaciji su: Zajednica Nijemaca u Hrvatskoj iz Zagreba, Zajednica Mađara Daruvar i Grubišno Polje, Češka beseda Doljani i Šibovac, Zajednica Talijana Lipik, Zajednica Mađara Daruvar i Društvo Mađara Pakrac, Savez Roma u Republici Hrvatskoj ˝KALI SARA˝ iz Zagreba, Vijeće romske nacionalne manjine Grada Bjelovara, Udruga Nijemaca i Austrijanaca Sirač, KUD Kamen Sirač te Osnovna škola Sirač.
Svi posjetitelji mogli su besplatno degustirati brojne gastro delicije, poput talijanske konjske salame, puževa s palentom, mađarskog graha i paprikaša, romske sarme i gulaša, a za sladokusce pobrinule su se austrijske, njemačke i češke udruge sa svojim slatkim delicijama.

U sklopu manifestacije organiziran je i prigodni glazbeni program predstavnika nacionalnih manjina na kojem su nastupili mnogi pjevački zborovi te Buki Skandal bend, pripadnik romske nacionalne manjine koji je privukao najveću pažnju posjetitelja.

Savez Roma u Republici Hrvatskoj ˝KALI SARA˝ prezentirao je svoje izdavaštvo, a članovi Vijeća romske nacionalne manjine Grada Bjelovara prezentirali su tradicionalna romska jela poput sarme, gulaša i romskih kolača.