U Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti održano središnje obilježavanje Svjetskog dana romskog jezika
03.11.2017
SRRH “KALI SARA” ponovo pomaže najboljim učenicima i studentima
04.11.2017

U okviru Svjetskog dana romskog jezika održan Međunarodni simpozij “Romski jezik i kultura u emigraciji krajem 20. stoljeća”

Foto: Phralipen

Međunarodni znanstveni skup ” Romski jezik i kultura u emigraciji krajem 20. stoljeća” s posebnim osvrtom na kosovske Rome održan je 3. i 4. studenog u Hotelu “I”. Simpoziju su prisustovali izlagači iz Njemačke novinar i aktivist Đavit Beriša i Dean Kajtazi, iz Francuske predsjednik organizacije Ternikano Berno Brahim Musić, s Kosova novinar Daut Qualangji, iz Srbije ispred Kancelarije za ljudska i manjinska prava Dragoljub Acković i novinarka Una Beriša te ispred Romske međunarodne unije gospodin Normunds Rudevics i Stanislaw Stankiewicz. Skup su pratili i predstavnici veleposlanstava i međunarodnih organizacija.

Romi s područja Kosova su uslijed navedenog sukoba u velikom broju emigrirali u brojne zapadnoeuropske i treće države. Mnogi od njih još uvijek nemaju rješena statusna pitanja i povrat imovine. Po završetku skupa prisutni su donijeli određene zaključke i ideje po kojima će djelovati u narednom razdoblju.