16. i 17. travnja u Stubičkim Toplicama održana radionica javnog zagovaranja
20.04.2021
Najavljujemo obilježavanje Međunarodnog dana sjećanja na romske žrtve genocida u Drugom svjetskom ratu / Samudaripen 2. kolovoza 2021. godine
12.05.2021

Premijer Plenković položio vijenac na romskom groblju Uštica i posjetio Romski memorijalni centar

Predsjednik Vlade Andrej Plenković jutros je položio vijenac ispred spomenika Bogdana Bogdanovića “Kameni cvijet”, a i na Spomen-ploču na Romskom groblju Uštica, gdje je posjetio Romski memorijalni centar. Vijenci su položeni u znak sjećanja na žrtve logora Jasenovca, u povodu 76. obljetnice proboja posljednjih zatočenika ustaškog logora Jasenovac, izvještava Phralipen.

To je jedno od najtragičnijih razdoblja hrvatske povijesti. Vrijeme je da sve generacije nikad ne zaborave ove strašne zločine te da postoji jasna i zajednička osuda tih zločina. Ovdje smo i ove godine kao što smo bili svake godine. Sa pijetetom i svješću da ovakve zločine ne smijemo dozvoliti da se ponove, izjavio je Plenković te na pitanje o izmjenama kaznenog zakona kojima bi se sankcioniralo isticanje ustaških simbola istaknuo da svatko tko zna nešto naše povijesti, tko zna nešto o logoru Jasenovac, tko razumije što ti simboli znače za pripadnike Roma, Srba, antifašista, razumiju da to nisu nazivlja koja treba koristiti.

Uz predsjednika Vlade prisutni su bili potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, potpredsjednik Vlade Boris Milošević, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić-Radman, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske Aleksandar Tolnauer i ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Alen Tahiri.

Više o posjetu Uštici pročitajte na stranicama Phralipena.