Svjetski dan Roma 2021. godine

8. travnja 1971, prije 50 godina, održan je Prvi svjetski kongres Roma u Londonu. Za Rome diljem svijeta ovo je postao jedan od najvažnijih događaja u povijesti borbe za vlastiti identitet, prava – i društveni, ekonomski i kulturni razvoj. Na Kongresu su se sastali predstavnici Roma iz četrnaest zemalja svijeta, među kojima i bivše Jugoslavije, i donijeli važne odluke o službenoj romskoj zastavi, himni, zajedničkom romskom jeziku romani chib i nazivu Rom koji će zamijeniti naziv Ciganin koji je kroz povijest poprimio negativne konotacije.

Povodom te važne obljetnice, a već tradicionalno u organizaciji Saveza Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA” i saborskog zastupnika Veljka Kajtazija, 8. travnja 2021. održana je svečanost obilježavanja Svjetskog dana Roma u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici. Svečanosti su prisustvovali visoki uzvanici poput predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, izaslanice predsjednika Republike Melite Mulić, potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića, ministra mora, prometa i veza Olega Butkovića, te ministrice regionalnoga razvoja i fondova EU Natašu Tramišak, ali i ostalih iz akademskog i javnog života.

Ovo je sigurno najvažniji datum za sve Rome svijeta, a kako nemamo matičnu državu, uvijek nam je drago kada na naše događaje dolaze dužnosnici zemalja u kojima živimo te smo zbog toga neizmjerno zahvalni predsjedniku, premijeru, potpredsjedniku Sabora i našim ostalim brojnim prijateljima. Kada govorimo o važnostima okupljanja i podrške romskoj zajednici, iznimna mi je čast najaviti da sam prije nekoliko dana održao sastanak s veleposlanikom Republike Indije u Hrvatskoj koji je Savezu Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA” u ime Vlade Republike Indije i Ministarstva vanjskih poslova Republike Indije, ponudio da Zagreb bude domaćin na velikoj međunarodnoj konferenciji koja će okupiti sve istaknute Rome svijeta, indijske visoke dužnosnike i naravno naše, istaknuo je Veljko Kajtazi.

SRRH “KALI SARA” svake godine u suradnji s romskim vijećima općina, gradova i županija, a na inicijativu saborskog zastupnika Veljka Kajtazija, povodom Svjetskog dana Roma dodjeljuje godišnju nagradu osobama iz javnog političkog i društvenog života koji su svojim dugogodišnjim radom doprinijeli razvoju i poboljšanju položaja romske zajednice u Hrvatskoj. Dobitnik je ovogodišnje nagrade Andrej Plenković, predsjednik Vlade Republike Hrvatske.

Danas osim što slavimo romsku kulturu, koja je dio identiteta brojnih velikana poput Yula Brynnera, Michaela Cainea, Jeana „Djanga” Reinhardta ili Pabla Picassa i mnogih drugih, danas se ne možemo ne prisjetiti stoljetne diskriminacije i antiromizma kojima su Romi, nažalost, bili izloženi. S osobitim se pijetetom prisjećamo stradanja i masovnih progona pripadnika romskoga naroda tijekom Drugog svjetskog rata i zato smo s uvjerenjem podržali izgradnju Romskog memorijalnog centra u Uštici. Povijest, dakako, ne možemo promijeniti i za time možemo samo žaliti i ta nedjela još jednom osuditi. Ono što danas možemo – jest izgraditi tolerantno društvo u kojem je takvo nešto nezamislivo – i upravo u takvom duhu odgajati mlade generacije, izjavio je na svečanosti Andrej Plenković.

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici otvorena je i izložba 50 godina od Prvog kongresa Roma 1971. godine koja donosi opširan pregled rada Prvog svjetskog kongresa Roma u Londonu, ali i pruža uvid u djelovanje Svjetskih kongresa Roma koji su uslijedili u: Švicarskoj, Njemačkoj, Poljskoj, Češkoj, Italiji, Hrvatskoj, Rumunjskoj i Latviji. Naročito važan segment izložbe osobno je svjedočanstvo Grattana Puxona, romskog aktivista i jednog od organizatora Prvog kongresa. Izložba 50 godina od Prvog kongresa Roma 1971. godine posjetiteljima u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici pružila je i informacije o radu Međunarodne romske unije (International Romani Union – IRU) pod čijim je okriljem organizirano okupljanje Roma na svjetskim kongresima. Od 2012. godine Svjetski dan Roma u Republici Hrvatskoj obilježava se zajedničkom središnjom svečanošću koju organizira Savez Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA”. Posjetitelji su se mogli prisjetiti dosadašnjih službenih proslava Svjetskog dana Roma u Republici Hrvatskoj i upoznati se s dobitnicima nagrade koja se povodom ovog praznika od 2013. godine dodjeljuje zaslužnim pojedincima koji su pomogli boljoj integraciji te poboljšavanju životnih uvjeta Roma u Hrvatskoj.

Svečanost su glazbenim nastupima uveličali Ana Rucner na violončelu i Dario Bogdan na gitari.