Svjetski dan romskog jezika 2020. godineSvečano obilježavanje Svjetskog dana romskog jezika 2020. godine započelo je 5. studenog na mjestu istog naziva – u Parku 5. studenoga u Zagrebu, a nastavljeno je u prostorima Saveza Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA”, u Hatzovoj ulici. Okupljanju su prisustvovali uzvanici iz političkog, kulturnog, znanstvenog i diplomatskog života Hrvatske, međutim, sukladno aktualnim preporukama vezanima uz sprječavanje širenja korona virusa, u manjem broju i uz skromniji program.

Povodom Svjetskog dana romskog jezika Hrvatskom saboru obratio se zastupnik Veljko Kajtazi te istaknuo važnost ove hrvatske institucije u priznavanju romskog praznika. Naime, Hrvatski sabor na sjednici 24. svibnja 2012. godine prihvatio je Zaključak o potpori međunarodnoj inicijativi za ustanovljenje 5. studenog – Svjetskim danom romskog jezika.U sklopu Svjetskog dana romskog jezika Hristu Kyuchukovu i Trajki Petrovskom dodijeljene su nagrade za životno djelo “Šaip Jusuf” i “Ferenc Sztojka” za istaknuti rad i djelovanje na promicanju romskog jezika i kulture.

Trajko Petrovski tijekom svojeg je rada istraživao etnologiju, narodne kalendare i praznike, obrede, običaje i vjerovanja, romski folklor, tradiciju, kulturu i romski jezik te sudjelovao i vodio brojne istraživačke projekte. Svojim je radom na Institutu za folklor, u okviru Odjela za studije folklora nacionalnih manjina značajno obogatio fond građe etnološkim i folklorističkim sadržajem iz sfere romske tradicijske kulture. O ovim je temama napisao i desetak knjiga, primjerice zbirke romskih narodnih priča i pjesama, Makedonsko-romski i romsko-makedonski rječnik, knjige o običajima i tradiciji Roma u Makedoniji, te romskom folklornom bogatstvu, kao i stotine stručno-znanstvenih članaka. Izradio je i nekoliko elaborata za valorizaciju nematerijalne kulturne baštine Roma u Makedoniji. Preminuo je 6. kolovoza 2020. godine, a nagradu je preuzeo njegov brat Branislav Petrovski.

Hristo Kyuchukov svoj je znanstveno-istraživački rad usmjerio na područje dvojezičnosti, na teme vezane uz obrazovanje romske i turske djece u Europi, usvajanje jezika, psiholingvistiku i sociolingvistiku, na proučavanje genocida nad Romima za vrijeme Drugog svjetskog rata kao i pojavu anticiganizma u Europi. Njegova se lingvistička istraživanja bave romskim, balkanskim, turskim, gagauškim i tatarskim jezicima u Bugarskoj te bugarskim, slovačkim, ruskim i njemačkim jezicima. Autor je niza znanstvenih publikacija u kojima je objavio rezultate svog istraživačkog rada za koji je primio stipendije od Švedskog instituta iz Stockholma, Sveučilišta u Amsterdamu, švicarske zaklade za kulturu “Pro Helvetia”, Fondacije Otvoreno društvo, Fulbrightove komisije u Bugarskoj i slovačke vlade. Kyuchukov nije mogao osobno prisustvovati obilježavanju, no obratio se putem videa, a nagrada će mu biti uručena naknadno.

Prisutni su se prisjetili i Rajka Đurića, romskog intelektualca, književnika i pjesnika, jednog od pionira romskog pokreta i borbe za unaprijeđenje položaja Roma, koji je preminuo nekoliko dana ranije, 2. studenog u 73. godini života.

Nakon okupljanja, program se nastavio u Osječko-baranjskoj županiji.Ovogodišnji program Svjetskog dana romskog jezika u Osječko-baranjskoj županiji započeo je 5. studenog otvorenjem izložbe Tisuću godina migracija Roma u Etnološkom centru baranjske baštine u Belom Manastiru te plesnom točkom u izvedbi Umjetničke škole Beli Manastir čime su službeno započeli Dani romske kulture.

Ova izložba prikazuje put Roma: kako su počeli iseljavati iz Indije, što su proživljavali u tih tisuću godina, ali uzeli su ono što je najbolje i sačuvali jezik - na to smo ponosni jer ako jedan narod izgubi jezik, taj narod više ne postoji. Putem su izučili zanate, bavili su se i ljekovitim biljem, izjavila je predsjednica Saveza Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA”, Suzana Krčmar.

Dan kasnije, 6. studenog, u belomanastirskoj Ulici 5. studenoga otkrivena je skulptura posvećena romskom jeziku i kulturi. Skulpturu, rad akademskog kipara Saše Sermeka iz Grabovca, otkrili su saborski zastupnik Veljko Kajtazi, predsjednica SRRH “KALI SARA” Suzana Krčmar i gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob. Svjetski dan romskog jezika svečano je obilježen i u Belišću u Centru za kulturu Sigmund Romberg, gdje je održana tribina o romskom jeziku i prikazan film o Romima s područja Belišća.

Beli Manastir jedan je od pet hrvatskih gradova koji je ulicu ili park posvetio 5. studenome – Svjetskom danu romskoga jezika. Kotač i pero simbol su očuvanja romskog jezika i predstavljaju želju romske zajednice za obrazovanjem i težnju za očuvanjem romskog jezika, izjavio je saborski zastupnik Veljko Kajtazi.

Uslijedila je javna tribina te završna projekcija filma I mi smo branili Hrvatsku: Romi u Domovinskom ratu. Domaćini završnice ove manifestacije koja se već dvanaestu godinu obilježava u Hrvatskoj bili su Damir Petrović, predsjednik Udruge Roma u Gradu Valpovu i Zvonko Barišić u ime Grada Valpova. Projekciji filma prisustvovao je i ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Alen Tahiri te predstavnici Vijeća romske nacionalne manjine Osječko – baranjske županije.