U sklopu javne kampanje postavljeni jumbo plakati „Obrazovane Romkinje, osnažena romska zajednica!“
27.05.2021
Izvještaj neovisnog revizora o revizijskom uvidu financijskih izvještaja Saveza Roma u Republici Hrvatskoj „Kali Sara“
30.06.2021

Radionica javnog zagovaranja i planiranje kampanje održana na Krku

Na Krku je protekli vikend, 25. i 26. lipnja, u Hotelu Dražica, održana još jedna radionica javnog zagovaranja posvećena kampanji za povećanje obuhvata obrazovanih Romkinja, na kojoj su sudjelovali predstavnici i predstavnice romskih udruga, sudionici i sudionice Kongresa mladih te Savez Roma u RH “KALI SARA”.

Sudionicima su se obratili saborski zastupnik, Veljko Kajtazi,  Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić, predsjednica Saveza Suzana Krčmar, vanjska članica Saborskog odbora za ravnopravnost spolova Anesa Šabani, koordinatorica aktivnosti Karolina Hrga te voditeljica projekta „Obrazovane Romkinje, osnažene romske zajednice!“, Suzana Kunac.

Saborski zastupnik apelirao je na mlade Rome i Romkinje da se u većoj mjeri društveno i politički aktiviraju u svojoj zajednici, s posebnim naglaskom na suzbijanje rodno uvjetovane diskriminacije te rješavanje izazova s kojima se susreću Romkinje u hrvatskom društvu.

Kajtazi je adresirao i važnost međunarodne razine trogodišnjeg projekta “Obrazovane Romkinje, osnažene romske zajednice!” iza kojeg po prvi puta kao nositelj stoji jedna romska organizacija, te dalekosežnost utjecaja na daljnje osnaživanje Saveza i njegovog članstva, kao i  romske zajednice u cjelini.

Predsjednica Saveza, Suzana Krčmar, također je ukazala na nužnost ulaganja u budućnost aktivističke i društveno angažirane baze romske zajednice, a posebice otvaranja prostora za glasove mladih Romkinja koje su premalo zastupljene u javnom i političkom prostoru, što za posljedicu ima njihovu nevidljivost te izostanak rješavanja čitavog niza problema kojima su posebno izložene žene romske nacionalne manjine.

Važna gošća radionice bila je Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, gđa. Višnja Ljubičić, koja je sudionicima i sudionicama predstavila Zakonom o ravnopravnosti spolova, mehanizme za promicanje rodne ravnopravnosti te suzbijanje diskriminacije, oslanjajući se na recentna istraživanja, uključujući i istraživanja baznih podataka o uključenosti Roma u hrvatsko društvo s fokusom na ključne teme i izazove vezane uz težak položaj Romkinja unutar manjinske zajednice ali i većinskog stanovništva, koji im onemogućavaju da se dugoročno osnaže, dovršavaju obrazovanje te uključe na tržište rada.

Vanjska članica Saborskog odbora za ravnopravnost spolova Anesa Šabani govorila je o radu Sabora te Saborskog odbora za ravnopravnost spolova ukazavši na tematsku sjednicu kao potencijalni instrument javne kampanje za obrazovanje Romkinja, dok su voditeljica projekta Suzana Kunac i koordinatorica aktivnosti Karolina Hrga predstavile instrumente javne kampanje za povećanje obuhvata mladih Romkinja u srednjoškolskom obrazovanju iz projekta „Obrazovane Romkinje, osnažene romske zajednice!“ te srodnih kampanja kao što je Rodina #PrekinimoŠutnju i fejs kampanja #NisamTražila/#NisiSama, koja je bila potaknuta ispoviješću o rodno uvjetovanom nasilju beogradske glumice Milene Radulović te je u narednim mjesecima prerasla u regionalni MeToo pokret.

Mahom mladi sudionici i sudionice u interaktivnom djelu radionice imali su prostor planiranja i sukreiranja javne kampanje za veći obuhvat Romkinja u srednjim školama po županijama, s dostupnim instrumentima i novim idejama koje će biti uključene i u razvijanje kampanje aktualnog projekta.