Radionica o zdravlju u Primorsko-goranskoj županiji
11.10.2014
Svjetski dan Roma 2015
09.04.2015

Radionica o zdravlju Beli Manastir

Radionica o zdravlju, Beli Manastir, 2014

 

Bit naših radionice ovakvoga tipa edukacija je romske djece i mladih Roma o zdravstvenoj zaštiti, osobnoj higijeni i pravilnoj prehrani te o očuvanju zdravlja. Naglasak edukacije je na prevenciji bolesti te prepoznavanje ovisnosti kod sebe ili unutar obitelji, obzirom na to da je naše višegodišnje iskustvo pokazalo da su najčešći uzroci bolesti među romskom populacijom, ovisnost o alkoholu i narkoticima. U romskoj zajednici veliki broj mladih i djece rano počinje konzumirati alkohol i drogu. Također, zbog tradicionalnih običaja vrlo rano Romi stupaju u brak ili u seksualne odnose, a da ni ne znaju kakve posljedice mogu biti, stoga su  naši edukacijski seminari i radionice bazirani na tome da ih podučimo o osobnoj higijeni, o samoj ovisnosti i njenom prepoznavanju te liječenju, prevenciji spolnih bolesti i preuranjene trudnoće. Putem različitih prezentacija i promotivnih materijala pokušavamo im sve to približiti i educirati ih.

Naša radionica o zdravlju na temu “Prevencija zdravlja i borba protiv ovisnosti” održala se 15.12. i 16.12.2014. godine u Hotelu ˝Patria˝ u Osječko – baranjskoj županiji. U oba dana na radionici je prisustvovalo 72  sudionika romske nacionalne manjine svih uzrasta iz svih krajeva Osječko – baranjske županije (Beli Manastir, Darda, Kneževi Vinogradi, Torjanci i Bistrinci – Belišće).

Predavanje je održao doktor opće medicine iz Srbije gospodin Branko Kajtazi koji je i sam pripadnik romske nacionalne manjine što je vrlo bitno, jer poznaje romski jezik i izvrstan je uzor mladim ljudima koji su sudjelovali na radionici.

Predavanja su bila podjeljena na 3 glavne cjeline za koje smatramo da romska zajednica nije dovoljno upoznata ili ne obraća dovoljno pažnje na određene probleme koji se javljaju unutar romskih obitelji.

Cjeline koje su se obrađivale PRVI DAN na radionici su:

  • Prevencija zlouporebe droga
  • Osnovni cilj ovog predavanja je upozoriti sudionike na opasnosti i štetnosti zlouporabe sredstava ovisnosti, upoznati ih s utjecajem droga na organizam i posljedicama uzimanja droga te stvoriti negativan stav prema uzimaju droga i drugih sredstava ovisnosti.
  • Reproduktivno zdravlje žena i mukaraca

– prevencija spolnih bolesti, trudnoća, općenite stvari o reproduktivnom zdravlju – ova tema izazvala je najveću zainteresiranost te su sudionici vrlo aktivno sudjelovali u razgovorima i tokom predavanja postavljali pitanja

Radionica je bila posjećena od strane nekoliko gostiju koji su održali kratki pozdravni govor:

  • gospodin Veljko Kajtazi, saborski zastupnik
  • gospodin Branko Petrović, predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Osječko – baranjske županije
  • gospodin Stevo Mihajlović, predsjednik Vijeća grada Belog Manastira
  • gospodin Branko Đurđević, predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine općine Darda

Za sve sudionike osigurali smo blokove, facikle, olovke i sav potreban radni materijal kako bi sudionici kvalitetno mogli pratiti predavanja kao i vodu, sokove, razne grickalice kao i večeru nakon završetka prvog dana radionice.

DRUGI DAN doktor Branko Kajtazi održao je predavanje sve do 13 sati. Cjelina koja se obrađivala taj dan bila je:

  • Očuvanje zdravlja – pravilna prehrana i higijena
  • U ovom dijelu nastave fokus je bio na pravilnoj prehrani. Pravilna prehrana iznimno je bitna za razvoj djece i mladih, budući da ona tijelu osigurava optimalan unos kalorija, vitamina, minerala i tekućine te optimalan omjer bjelančevina, ugljikohidrata i masti, kako bi se osigurale potrebe organizma za gradivnim, energetskim i zaštitnim tvarima.
  • Drugi dio predavanja je vezan uz higijenu kao područje koje se bavi pravilima za čuvanje i poboljšanje zdravlja. Na predavanju je naglašena važnost osiguravanja dobrog zdravlja i čistoće te se koriste termini poput osobne higijene, kućne  higijene i dentalne higijene.

Nakon završenog predavanja i kratke diskusije o svemu što se odađivalo na našoj radionici sudionici su bili vrlo zadovoljni prezentiranim. Nakon završenog predavanja uslijedio je pregled svih sudionika, provjera tlaka i provjera šećera u krvi.

U sklopu toga Udruga ˝Kali Sara˝ napraviti će istraživanje zajedno sa doktorom Brankom Kajtazijem te nakon provedenog istraživanja u svim županijama RH gdje postoji mnogobrojno romsko stanovništvo izdati će se već unaprijed predviđena objedinjena brošura s rezulatima zdravstvenoga stanja među romskom populacijom.

Stoga s opravdanjem možemo reći da je radionica o zdravlju kvalitetno provedena zbog iskusnog predavača koji je dao svoj maksimum kako bi radionica prošla što uspješnije i kvalitetnije. Predavač je na svojim predavanjima koristio raznovrsne metode kojima je poticao mlade na aktivno sudjelovanje u nastavi. Sve što je doktor obrađivao bilo je popračeno slikama na LCD projektoru kako bi sudionici što bolje razumjeli cjeline. Svoju zainteresiranost za svako područje koja su se obrađivala, mladi su obično potvrđivali postavljanjem mnogobrojnih pitanja te vođenjem bilježaka s predavanja. Atmosfera je bila vrlo ugodna, poticajna i opuštajuća.

Nakon završetka radionice o zdravlju dobili smo pohvale, ali i brojne zahtjeve i upite predsjednika Vijeća romskih nacionalnih manjina gradova, općina i županija da se takve radionice organiziraju više puta godišnje ciljano u svim romskim naseljima na tertoriju cijele Republike Hrvatske, jer smatraju da su vrlo poučne i da su kao takve potrebne romskom stanovništu.

Polaznici ove radionice tražili su proširenje ovakvih radionica, odnosno da radionice ovakvoga tipa ubuduće traju više od dva dana, a posebno su isticali predavača Roma – doktora opće medicine Branka Kajtazija.

Do sada su se održavale kraće radionice od strane nadležnih tijela, ali niti jedna od njih nije uključivala predavače romske nacionalnosti te se nije dublje ulazilo u uzroke lošeg zdravstveno-socijalnog stanja nego se je uvijek bavilo posljedicama kao što su bolesti, rane trudnoće i sl.

Ova radionica pokazala nam je da se djeca lakše poistovjećuju ako imaju mlade romske predavače i da takvo prenošenje znanja ima više utjecaja na njih.