Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve holokausta – Samudaripen 2014
06.08.2014
Radionica o zdravlju Beli Manastir
17.12.2014

Radionica o zdravlju u Primorsko-goranskoj županiji

Radionica o zdravlju, Rijeka, 10. i 11.10.2015.

Udruga ˝KALI SARA˝ u suradnji sa Ministarstvom zdravlja i dalje nastavlja održavati radionice o zdravlju koje su isključivo namjenjene za pripadnike romske nacionalne manjine. Ovoga puta radionicu je održana u Rijeci.

Bit naših radionice edukacija je romske djece i mladih Roma o zdravstvenoj zaštiti, osobnoj higijeni i pravilnoj prehrani te o očuvanju zdravlja. Naglasak edukacije je na prevenciji bolesti te prepoznavanje ovisnosti kod sebe ili unutar obitelji, obzirom na to da je naše višegodišnje iskustvo u radu s romskom nacionalnom manjinom pokazalo da su najčešći uzroci bolesti  ovisnost o alkoholu i narkoticima. U romskoj zajednici veliki broj mladih i djece rano počinje konzumirati alkohol i drogu. Također, zbog tradicionalnih običaja vrlo rano Romi stupaju u brak ili u seksualne odnose, a da ni ne znaju kakve posljedice mogu biti, stoga su  naši edukacijski seminari i radionice bazirani na tome da ih podučimo o osobnoj higijeni, o samoj ovisnosti i njenom prepoznavanju te liječenju, prevenciji spolnih bolesti i preuranjene trudnoće. Putem različitih prezentacija i promotivnih materijala pokušavamo im sve to približiti i educirati ih.

Predavač na radionicama je naš dugogodišnji suradnik doktor medicine, gospodin Branko Kajtazi koji je i sam pripadnik romske nacionalne manjine što je vrlo bitno, jer poznaje romski jezik i izvrstan je uzor mladim ljudima koji u sve većem broju sudjeluju na radionici.

Radionica je posjećena i od strane nekoliko gostiju koji su održali kratki pozdravni govor:

  • gospodin Sadik Krasnić, predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Primorsko-goranske županije
  • gospodin Ibrahim Punušković, predsjednik Udruge Centar kulture Roma Istre i Istarske županije iz Vodnjana
  • gospodin Dedo Bajramović, predsjednik Udruge ˝Do romskog dostojanstva˝
  • gospodin Veljko Kajtazi, saborski zastupnik

Nakon završenih predavanja uslijedio je pregled svih sudionika, provjera tlaka i provjera šećera u krvi.