SRRH “KALI SARA” prisustovala komemoracijama žrtvama ustaškog logora u Jasenovcu
24.04.2018
Najava: Promocija publikacije “KALI SARA – Prvih deset godina”
08.05.2018

SRRH “KALI SARA” na predstavljanju regionalnih rezultata Istraživanja baznih podataka za učinkovitu provedbe Nacionalne strategije

4. svibanj 2018. godine – Čak 48% članova romskih kućanstava išlo je spavati gladno u posljednjih mjesec dana dok ukupna potrošnja u kućanstvu iznosi 2500 kuna. Ispitanici su naveli financijske razloge kao i činjenicu sklapanja braka kao glavne razloge odustajanja od osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja. Ipak, 91% roditelja Roma kojima djeca pohađaju osnovnu školu žele da im djeca nastave školovanje. Što se tiče visokog obrazovanja, među Romima koji su obuhvaćeni istraživanjem, njih devetero trenutno studira.

Dio je to ukupnih rezultat istraživanja baznih podataka za učinkovitu provedbu Nacionalne strategije za uključivanje Roma koje su omogućili Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjinaudruga Centar za mirovne studijeSavez Roma u Republici Hrvatskoj “KALI SARA” i tvrtka Ecory Hrvatska d.o.o. Predstavljanje rezultata istraživanja održalo se 4. svibnja u Hrvatskom novinarskom domu, a isto je obuhvatilo 1550 romskih kućanstava, predstavnike romske zajednive kao i organizacije civilnog društva i predstavnike relevantnih institucija.

“Poruka s kojom želim završiti je hvala svima još jednom, hvala mojim Romima, ali sad je vrijeme na institucijama, Vladi i lokalnoj samoupravi da nešto učine s prikupljenim podacima i da kroz javne politike, svoja vijeća i tehničke urede osmisle bolji i kvalitetniji pristup rješavanju pitanja Roma jer će u protivnom i ovaj projekt ostati kratkoročni pokušaj i svrha sama sebi što nitko od nas, vjerujem, ne želi.”