Održan dvodnevni sastanak u Slavonskom Brodu
28.04.2017
U Opatiji održan seminar „Mediji i nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj“
18.05.2017

Studijsko putovanje DONJA GRADINA – SARAJEVO

1.dan (2.svibanj 2017.) DONJA GRADINA – SARAJEVO

Članovi Saveza Roma u Republici Hrvatskoj „KALI SARA“, njih ukupno trideset i jedan, krenulo je iz Zagreba u utorak, 2. svibnja u 8,00 sati u smjeru Donje Gradine. Uz kraća stajanja, granicu smo prošli oko 11,00 sati te nedugo nakon toga stigli na prvo odredište, spomen područje Donja Gradina u Bosni i Hercegovini gdje nas je dočekala ravnateljica Tanja Tuleković sa lokalnim medijima. Naime, raspadom SFRJ, Spomen područje Jasenovac je geografski i administrativno podijeljeno na dvije samostalne institucije: Spomen područje Jasenovac u Republici Hrvatskoj i Spomen područje Donja Gradina u Bosni i Hercegovini. Nakon što su članovi Saveza Roma u Republici Hrvatskoj „KALI SARA“ položili vijenac na spomen ploču poginulima i poklonili se žrtvama, neki od njih su dali intervju za lokalnu televiziju te smo potom dalje imali obilazak cijelog područja uz lokalnog vodiča.
Gotovo jedanaest kilometara staza vodile su nas kroz stratišta jasenovačkog logora, čijih je devet grobnih polja označeno tablama koje sadrže podatke o veličini grobnog polja, broju masovnih grobnica i njihovoj površini. Svuda oko nas su se prostirale ravničarske šume i livade koje stvaraju atmosferu mira i tišine, a upravo u toj tišini najbolje se može doživjeti težina zločina počinjenih na tom području. Prilikom obilaska poseban je naglasak bio na stradavanjima Roma u Drugom svjetskom ratu u Donjoj Gradini o čemu smo imali priliku čuti od vodiča. Nakon što smo obišli veći dio područja, iskoristili smo vrijeme i napravili prvu veću pauzu kako bi se članovi okrijepili.

Nakon toga smo nastavili put prema Sarajevu.
S obzirom na česta stajanja uz kraće pauze, u Sarajevo u hotel “Festival” stigli smo u popodnevnim satima gdje nas je dočekao domaćin našeg puta i koordinator službenih aktivnosti gospodin Dervo Sejdić. Nakon kratkog razgovora s njim, smjestili smo se u sobe, a zatim se svi našli na zajedničkoj večeri u restoranu hotela.
Nakon zajedničke večere uslijedilo je slobodno vrijeme koje su mnogi iskoristili za šetnju gradom i upoznavanje sa ljepotama glavnog grada susjedne nam Bosne i Hercegovine.

2.dan (3.svibanj 2017.) – SARAJEVO

Drugi dan nakon doručka, krenuli smo prema Općini Centar na pripremni sastanak sa gospodinom Dervom Sejdićem. Nakon toga, cijelu grupu je u kongresnoj dvorani Općine Centar ugostio načelnik Općine Centar Sarajevo dr. Nedžad Ajnadžić sa svojim suradnicima i uz prisustvo Ambasadora misije OSCE-a u BiH g. Jonathana Moorea. Nakon što su nas upoznali sa svojim radom i odnosom sa romskom zajednicom u svom gradu, prisutnima se obratila nekolicina suradnika gospodina Ajnadžića uključujući i predsjednicu SRRH “KALI SARA” gospođu Suzanu Krčmar, koja je zahvalila na velikodušnoj dobrodošlici. Domaćin nam je zahvalio što smo za odredište svog studijskog puta odabrali upravo Sarajevo i posjetili ih u razdoblju kada su obilježavali Dane Općine Centar Sarajevo pri čemu smo im bili dragi gosti. Nakon razmjene poklona, svi sudionici sastanka su zajedno otišli u obilazak romskog naselja Gorica pri čemu smo imali zanimljive razgovore i susrete sa lokalnim pripadnicima romske zajednice.

Nakon obilaska romskog naselja, imali smo organiziran zajednički ručak u jednom od poznatih sarajevskih lokala na Baščaršiji gdje smo imali priliku kušati poznate sarajevske specijalitete. Potom je uslijedio turistički obilazak grada sa lokalnim vodičem koji nam je pokazao sve vrednote grada na Miljacki. Sarajevo je glavni i najveći grad Bosne i Hercegovine i njen najveći urbani, kulturni, ekonomski i prometni centar. Također je i vodeći politički i društveni te kulturni centar na Balkanu. Grad je poznat po svojoj tradicionalnoj kulturnoj i religijskoj raznolikosti, sa pripadnicima islama, pravoslavlja, judizma i katolicizma koji tu egzistiraju stoljećima. To je jedini veliki europski grad koji ima džamiju, katoličku crkvu, pravoslavnu crkvu i sinagogu u neposrednoj blizini. Nakon obilaska grada, uslijedila je zajednička večera u restoranu hotela te potom slobodno vrijeme po želji.

3.dan (4.svibanj 2017.) SARAJEVO – ZAGREB

Treći dan nakon doručka uputili smo se na sastanak sa veleposlanikom Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini Nj.E. gospodinom Ivanom Del Vechiom na kojem smo ga imali priliku upoznati sa statusom romske zajednice u Hrvatskoj te svim izazovima modernog svijeta na koje svakodnevno nailazi. Nakon ugodnog razgovora, članovi Saveza su se zajedno uputili prema centru gdje ih je čekao autobus te je potom uslijedio planirani povratak za Zagreb.