Radionica “Legislativno zagovaranje za rodnu ravnopravnost” održana u Sv.Martinu
22.03.2021
Sastanak predstavnika VRNM vezano uz popis stanovništva 2021.
23.03.2021

Održan sastanak s predstavnicima agencije za istraživanje tržišta Hendal

U prostoru Saveza, danas 23.3.2021, održan je sastanak s predstavnicima agencije za istraživanje tržišta Hendal koja će za Agenciju Europske unije za temeljna prava (FRA) provesti istraživanje nad uzorkom pripadnika romske nacionalne manjine u Hrvatskoj. Na sastanku je održan dogovor s predstavnicima romske nacionalne manjine koji će sudjelovati u provedbi istraživanja i olakšati anketarima/istraživačima pristup romskim naseljima i kontakt s anketiranima.

Agencija Europske unije za temeljna prava (European Union Agency for Fundamental Rights – FRA) neovisna je agencija EU-a koja nije povezana s nacionalnim vladama ili tijelima vlasti i koja radi na tome da temeljna prava postanu stvarnost svih ljudi koji žive u Europskoj uniji. To znači da bi se prema svakoj osobi u Europskoj uniji trebalo odnositi s poštovanjem i da bi trebalo poštovati njezina prava. Istraživanjem će se anketirati oko 8 400 Roma iz 10 europskih zemalja: Češke, Grčke, Hrvatske, Italije, Mađarske, Portugala, Rumunjske i Španjolske te Sjeverne Makedonije i Srbije.

Istraživanje u ime FRA koordinira Kantar. U Hrvatskoj istraživanje provodi Hendal, akreditirana agencija za istraživanje tržišta.

Odgovori na anketna pitanja trebali bi doprinijeti poboljšanju politika koje bi trebale unaprijediti živote i zaštiti prava Roma u Hrvatskoj i drugim europskim zemljama.